Kultura     | 20.02.2020. 12:43 |

Nizom aktivnosti na njegovanju tradicije BZK Preporod obilježava važne jubileje

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ ovu godinu obilježava kao Dane BZK „Preporod“ i Godinu „Preporoda“, odnosno nizom aktivnosti kojima se čuva i njeguje tradicija, artikuliraju najaktuelnija pitanja Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine, potiče jačanje „Preporoda“ kao kulturne forme uozbiljenja bošnjačkog kreativnog duha, sukladno sadašnjem i budućem vremenu.

Tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik BZK „Preporod“ Sanjin Kodrić sa saradnicima ukazao na važnost te institucije, ali i aktivnosti koje će biti održane u 2020. godini.

- Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ temeljna je i najstarija nacionalna kulturna ustanova Bošnjaka, a osnovan je pod imenom društva „Gajret“ 20. februara 1903. godine, i taj dan obilježava se kao Dan Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. Jedan od osnivača i prvi predsjednik „Gajreta“ kao pravnog prethodnika i preteče današnjeg „Preporoda“ bio je dr. Safvet-beg Bašagić - podsjetio je  Kodrić.

Uz „Gajret“, pravni prethodnik i preteča današnjeg „Preporoda“ jeste i društvo „Narodna uzdanica“ iz 1924. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, „Gajret“ i „Narodna uzdanica“ udružit će se i tako će nastati današnji „Preporod“, sa Zaimom Šarcem kao prvim predsjednikom, ali će njegov rad i djelovanje nove vlasti zabraniti već 1949. godine, što će potrajati sve do novijeg vremena.

Rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ obnovljen je 1990. godine, prije tačno 30 godina kada je za prvog predsjednika obnovljenog „Preporoda“ izabran rahmetli prof. dr. Muhsin Rizvić.

U razdoblju koje je uslijedilo, „Preporod“ je pokrenuo, razvio i realizirao niz ključno važnih naučnih i kulturnih poduhvata te radio na afimraciji i njegovanju bošnjačkog identiteta.

- Nastavljajući predano raditi na realizaciji započetih projekata poput Edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga,  ovu – 30. godišnjicu obnove svog rada i djelovanja Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ obilježit ćemo i posebnim programima i aktivnostima širom Bosne i Hercegovine i dijaspore u okvirima cjelogodišnje manifestacije Godina „Preporoda“ - najavio je Kodrić.

Aktivnosti uključuju niz naučnih skupova, okruglih stolova, izložba „Bošnjačke književnosti“, svečana akademija promocija poštanske markice u čast Muniba Maglajlića i znamenitih Bošnjaka, izložba Mersada Berbera, promocija serijskih publikacija Godišnjak, Bosnian Studies i Radovi Instituta za bošnjačke studije.

Bit će održan i ramazanski koncert, izložba dječijih radova „BiH u riječi i slici“,  promocija 13.kola edicije „Bošnjačka književnost u 100 slika“, Dani Derviša Sušića i Dani Muniba Maglajlića, folklornih smotri...

U Godini Preporoda pokrenut će se i novi  izdavački poduhvati, temeljno važni za bošnjački identitet, jezik i kulturu.

Dan BZK „Preporod“ i Godina „Preporoda“ realiziraju se pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Nizom događaja u Goraždu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!