Ekonomija     | 20.02.2020. 13:17 |

Diskusija o usklađivanju obrazovnog sektora s potrebama tržišta rada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Na okruglom stolu "Unaprjeđenje obrazovanja kroz saradnju privrede i obrazovnih institucija s primjerima dobre prakse" danas je u Tuzli diskutovano o mogućnostima učešća privrednog sektora u kreiranju obrazovnih politika.

Također, razmatrani su načini prevazilaženja problema nedostatka kvalificirane radne snage, inicijative i aktivnosti u svrhu usklađivanja obrazovnog sektora s potrebama tržišta rada, te standard zanimanja i njegov značaj za privredni sektor.

Direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin naveo je da su uspjeli osigurati neophodne zakonske uslove da u BPK jedna škola šalje cijelo jedno odjeljenje učenika za zanimanje plastičar na redovnu praksu u kompanije, sve u okviru redovne nastave.

Istakao je kako je cijeli proces zahtijevao puno pripreme na svim stranama i puno zagovaranja na svim nivoima.

Školovanje za zanimanje prerađivač plastike trenutno nudi samo jedna škola u BiH - JU Srednja stručna škola "Džemal Bijedić" Goražde.

Direktor te škole Admir Kurtović rekao je da standard zanimanja predstavlja prvi korak ka jačanju saradnje između škole i privrede, jer on ima za cilj definisati sva potrebna znanja, vještine te pripadajuću samostalnost i odgovornost koje određena osoba mora imati kako bi bila sposobna raditi u određenom zanimanju.

Kompanija Prevent Components d.o.o. Goražde i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju - GIZ implementiraju projekt "IDEAL - Poboljšanje i razvoj obrazovnog sistema za plastičare u Bosni i Hercegovini" u okviru programa develoPPP.de Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

U okviru projekta podržana je izrada standarda za zanimanje "prerađivač plastičnih masa", te je BiH postala bogatija za jedinstven dokument koji definira sva potrebna znanja i vještine koje određena osoba mora imati kako bi bila sposobna za rad u ovom zanimanju kod različitih poslodavaca u sektoru plastične industrije.

Također, podržana je izrada najsavremenijeg nastavnog plana i programa u BiH za pomenuto zanimanje, koji je izrađen na osnovu standarda zanimanja i usklađen je u cjelosti s potrebama tržišta rada, saopćeno je iz Fondacije Infohouse.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana