Kultura     | 20.02.2020. 13:06 |

Osmanović: Pitanje nastave maternjeg jezika u Brčkom uspješno riješeno

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 20. februara (FENA) - Pravo na jezik je jedno od osnovnih ljudskih prava, ali to pravo se danas širom svijeta, pa i u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, ne poštuje - ocijenio je za Fenu u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Senad Osmanović.

Ističe da je pitanje nastave maternjeg jezika u Brčkom uspješno riješeno.

U osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH učenici različitih nacionalnosti zajedno pohađaju nastavu, dok se nastava maternjih jezika realizira u grupama formiranim prema kriteriju izbora maternjeg jezika za koji se učenici opredijele.

-Dosadašnja iskustva pokazuju da je ovo dobro rješenje jer garantira slobodu izučavanja maternjeg jezika za svakog učenika. Do sada nije bilo slučajeva da je nekome smetao ovakav način izvođenja nastave, a osim toga pokazao se kao održiv i funkcionalan – naglasio Osmanović.

Smatra da bi brčanski model izvođenja nastave maternjeg jezika mogao biti primjer dobrog rješenja za pitanje izvođenja nastave maternjeg jezika i u drugim multietničnim sredinama u BiH te je ovom prilikom čestitao učenicima i nastavnicima Međunarodni dan maternjeg jezika.

Ovaj datum u Brčkom će obilježiti i nacionalna kulturna društva.

BZK “Preporod” Brčko će sutra u Domu kulture upriličiti Godišnji koncert na kojem će biti predstavljene aktivnosti Preporodovih sekcija iz protekle godine.

Također, u prostorijama Kulturno-administrativnog centra “Patrijah srpski Pavle” je za ovu priliku planirana tribina pod nazivom "Srpski jezik i srpska ćirilica" na kojoj će se prisutnima obratiti ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, prosvjetni savjetnik za srpski jezik i književnost Silva Dobraš i prof.dr. Biljana Samardžić.

UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine na prijedlog Bangladeša proglasio 21. februar, Međunarodnim danom maternjeg jezika. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Merhamet će isporučivati od 200 do 400 obroka dnevno za socijalno ugrožene kategorije u Distriktu

Brčko distrikt BiH uspostavio suradnju s Fondacijom budućnosti u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'