Kultura     | 20.02.2020. 14:17 |

U Vijećnici 4. marta otvorenje projekta 'Tikkun olam–popravljanje svijeta'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) – Međunarodni umjetnički projekt "Tikkun olam – popravljanje svijeta" u organizaciji umjetničke radionice Elkana iz Hrvatske, bit će svečano otvoren 4. marta u sarajevskoj Vijećnici.

U okviru manifestacije bit će održana javna rasprava o temi "Tikkun olam – popravljanje svijeta kroz djelovanje pojedinca" na kojoj sudjeluju fra Mile Babić, Eli Tauber, Senadin Lavić, Strajo Krsmanović, te autor projekta Feđa Aaron Bučić.

Kako je iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH najavljeno, također će biti upriličena i izložba koju će svečano otvoriti predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Umjetnički projekt "Tikkun olam – popravljanje svijeta" okuplja dvadesetak umjetnika iz Hrvatske, Izraela, te svake dodatne zemlje u kojoj je planirano predstaviti ga kao izložbu, od februara do aprila 2020. godine, a to su Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija.

Projekt je organiziran u godini kada svijet obilježava 75. obljetnicu oslobađanja Auschwitza, te 25. obljetnicu genocida u Srebrenici.

Cilj mu je poticanje na zajedništvo i nadilaženje podjela, te prenošenje poruke koncepta Tikkun olam, koji govori o dužnosti svakog pojedinca da aktivnim djelovanjem popravlja svijet. Otvorenost, tolerancija, uvažavanje, bogatstvo naslijeđa, međunarodna kulturna i umjetnička suradnja vrijednosti su koje su prisutne u hrvatskom društvu, a koje se željelo istaknuti i pokazati svijetu i kroz ovaj projekt.

Umjetničkim djelima sudjeluju: Anton Vrlić, Nikola Vudrag, Sanja Fališevac, Marijana Pende, Nada Žiljak, Igor Bojan Vilagoš, Hana Huljić, Miroslav Radman, Jasmina Kos, Moshe Katz, Gideon Friedman, Tzion Hazan, Sigal Ashkenazi, Noga Heren, Shmulik Mizrahi, Ognjen Levi, Ljubica Solakov, Mersad Berber i dr.

Idejni autor projekta, splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić, izradio je središnji dio izložbenog postava, u dva dijela. Prvi govori o stvaranju Čovjeka, a izražen je kroz sedam srebrnih diskova uz dodatak fosila, kamena ahata i lapis lazulija.

Drugi dio govori o Čovjekovu stvaranju, a sastoji se od kolekcije nakita od srebra, bakra s 24-karatnom pozlatom uz dodatak dva tisućljeća starog Rimskog stakla, arheološkog nalaza iz Izraela.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

U Sarajevu 16. aprila Godišnji regionalni forum za analizu trendova prijetnji i rizika od oružja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana