Svijet     | 20.02.2020. 14:23 |

Bivši gruzijski premijer izašao iz zatvora, vraća se u politiku

FENA Internet

TBILISI, 20. februara (FENA) - Bivši gruzijski premijer Vano Merabišvili rekao je u četvrtak da će se vratiti u politiku i da će se boriti protiv trenutne vlade, odmah po izlasku iz zatvora.

Merabišvili, koji je uhapšen 2013. godine, odslužio je šest godina i devet mjeseci zatvora nakon što je osuđen za zloupotrebu ovlasti, zloupotrebu javnih sredstava i druge zločine, koje je negirao, rekavši da su politički motivisani.

Bio je premijer manje od četiri mjeseca 2012. godine za vrijeme tadašnjeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija sve dok njihova stranka Ujedinjeni nacionalni pokret nije izgubio protiv koalicije Gruzijski san na izborima.

- Zadržao sam snagu, energiju, nadu i vjeru da nastavim borbu kako bi skinuo sadašnji režim s vlasti. Dajem vam svoju garanciju da će za godinu dana ova vlada biti gotova - rekao je Merbišvili novinarima.

Merabišvili je dočekalo desetak pristalica ispred zatvora u glavnom gradu Tbilisiju. On je jedan od najuticajnijih političara u bivšoj vladi, podsjeća Reuters.

Desetine bivših zvaničnika uhapšeni su pod optužbom za zloupotrebu ovlasti i korupciju od kada je Gruzijski san došao na vlast 2012. godine. Opozicioni političari tvrde da vlada provodi lov na vještice protiv svojih neprijatelja.

Otvoreno je nekoliko krivičnih slučajeva i nedavno su ponovo su urađena hapšenja protiv čelnika opozicije usred masovnih protesta protiv vlade i trenutnog premijera Ivanišvilija.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Gruzijski poslanici raspravljaju u prvom čitanju o zakonu o 'stranim agentima'

Split: Jednomjesečni zatvor za 13 navijača

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'