Bosna i Hercegovina     | 20.02.2020. 15:11 |

Federalna vlada upoznala se s aktivnostima u oblasti vladavine prava

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. veljače (FENA) - Vlada Federacije BiH se na današnjoj sjednici u Mostaru upoznala se s izvješćem skupine neovisnih stručnjaka, koju predvodi Rainhard Priebe, o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Također, Vlada je usvojila informaciju Federalnog ministarstva pravde o provedenim aktivnostima i onima u tijeku u odnosu na ovo izvješće i zadužila federalna ministarstva i druga tijela federalne uprave da osiguraju realizaciju preporuka iz izvješća, svatko u okviru svojih nadležnosti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nakon uvida u analize iz izvješća, Federalno ministarstvo pravde navodi da su sve županije u FBiH, osim Srednjobosanske, usvojile zakonske propise kojima je uređeno pitanje pružanja besplatne pravne pomoći.

U tijeku su aktivnosti na izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku u FBiH, kojima će dodatno biti unaprijeđen zakonski okvir izvršenja sudskih presuda. U najkraćem roku može se očekivati upućivanje Nacrta Vladi FBiH radi utvrđivanja prijedloga zakona i njegova upućivanja u daljnju zakonodavnu proceduru. Također je istaknuto kako je Vlada FBiH na sjednici 23. 1. 2020. godine utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i po žurnom postupku uputila ga Parlamentu Federacije BiH.

Prijedlog zakona o stečaju, koji sadrži nova rješenja, nalazi se u zakonodavnoj proceduri, te se očekuje njegovo razmatranje od oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Kada je riječ o poboljšanju poslovnog okruženja, Dom naroda Parlamenta FBiH je 19. 12. 2019. godine usvojio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH. Tim zakonom predviđene su značajne izmjene s ciljem pojednostavljenja registracije poslovnih subjekata u FBiH. Sukladno zaključku Doma naroda, u narednom razdoblju bit će intenzivirane aktivnosti na izradi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH.

Također, u suradnji s Grupacijom svjetske banke u BiH, Federalno ministarstvo pravde pokrenulo je aktivnosti s ciljem digitalizacije arhivske građe registracijskih sudova u FBiH. Zaključeni su sporazumi sa sudovima u Sarajevu, Travniku, Bihaću, Mostaru, Tuzli, Orašju, Goraždu, Livnu i Širokom Brijegu. Sporazum s Općinskim sudom u Zenici još nije zaključen jer se čeka obavijest društva Mikrografija d.o.o. Novo Mesto, Slovenija, o datumu početka skeniranja dokumenata.

Pojedinačni ugovori o djelu kontinuirano se zaključuju, ovisno od potreba pojedinog suda. Zaključno s 13. 12. 2019. godine skenirano je ukupno 6.984.295 dokumenata, dok je ukupan broj dokumenata koji će biti skeniran procijenjen na 16.840.400.

Vlada Federacije BiH utvrdila je i Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije i uputila ga u daljnju zakonodavnu proceduru. Nacrt je prihvatio Zastupnički, a očekuje se njegovo razmatranje i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom