Ekonomija     | 20.02.2020. 15:18 |

Vlada FBiH nastavlja s podrškom razvoju poduzetničke infrastrukture

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. februara (FENA) - Federalna vlada upoznala se s informacijom Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o stanju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH i zadužila ga da, zajedno s ostalim nositeljima programiranja razvoja male privrede u FBiH, prema Zakonu o poticanju razvoja male privrede u FBiH i dokumentu "Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019.- 2022. godina", prati stanje u oblasti poduzetničke infrastrukture te nastavi podršku razvoju poduzetničke infrastrukture.

Također, ovo federalno ministarstvo zaduženo je da na osnovu pokazatelja navedenih u ovoj informaciji, kreira odgovarajuće projekte finansijske podrške poduzetničkim zonama i ostalim vidovima poduzetničke infrastrukture, izvijestili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U ovoj informaciji navedeno je da je vidljivo da je poduzetnička infrastruktura u FBiH još nedovoljno razvijena, ali je u posljednje vrijeme prisutan pomak, posebno u razvoju poduzetničkih zona i još nekih oblika poduzetničke infrastrukture, kao što su inkubatori i tehnološki parkovi. Također, primjetna je velika zainteresiranost jedinica lokalne samouprave za unaprjeđenje razvoja poslovnih zona uz pomoć Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Istaknuto je da su posljedica nedostatka zakonske regulative nejasni pojmovi i definicije, podjela poduzetničkih zona, nepostojanje jedinstvene baze podataka o ovim zonama i ostalim vidovima poduzetničke infrastrukture i sistema prikupljanja podataka o poslovanju privrednih subjekata u zonama.

Dio tih nedostataka će, kako je navedeno, biti anuliran rješavanjem trenutnih problema u funkcioniranju informacionog sistema poslovnih zona, ali ključ za sistemsko uređenje ove oblasti svakako će biti postignut kad bude usvojen zakon koji je u izradi.

Pored toga, za brži i kvalitetniji razvoj poduzetničkih zona neophodna su veća budžetska izdvajanja na svim nivoima, razvijen model upravljanja, njihova bolja promotivna kampanja od strane svih nivoa vlasti itd. Postoje pojedinačni slučajevi pozitivnih primjera na nivou jedinica lokalne samouprave koji imaju dobre prakse upravljanja poduzetničkim zonama, promociju i prezentaciju poduzetničkih zona, ali je evidentna potreba šire strategije i podrške viših nivoa vlasti.

Naglašeno je i da Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta planira, putem odgovarajućih projekata, nastaviti pružati finansijsku podršku svim vidovima poduzetničke infrastrukture, uz istovremeno održavanje edukativnih skupova s ciljem jačanja ljudskih kapaciteta na nivou lokalnih zajednica.

Trenutne aktivnosti ovog ministarstva vezane su za finansijsku podršku svim oblicima poduzetničke infrastrukture, zatim one vezane za izradu informacionog sistema sa web portalom poduzetničkih zona i rad na Zakonu o poduzetničkoj infrastrukturi koji će, prije svega, dati mogućnost potpunog uvida u stvarno stanje u ovoj oblasti i nakon toga omogućiti brži i bolji razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana