Kultura     | 20.02.2020. 15:24 |

Ministrica Bogunić: Maternji jezik je neotuđivo pravo svakog pojedinca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, s ciljem promoviranja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti, a povodom sutrašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, poručila je da je maternji jezik neotuđivo pravo svakog pojedinca.

Obilježavanjem Dana maternjeg jezika skrenula je pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika, što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku.

- To je cijelo bogatstvo koje baštinimo u svojoj kulturnoj i jezičkoj tradiciji koju trebamo znati da bismo je mogli pokazati i drugima i ostaviti budućim generacijama – istakla je.

Najavila je da će u saradnji sa Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu u osnovnim i srednjim školama KS biti realizirane brojne aktivnosti kako bi se učenicima približila  važnost njegovanja svog jezičkog izraza, potreba za višim stepenom razvoja jezičke kulture, pravilnog govora i kulture slušanja.

- Nedostaje nam više uvažavanja i strpljenja da slušamo i čujemo jedni druge, a pravilnom i odnjegovanom upotrebom jezika, u usmenoj i pismenoj formi, verbalnom i neverbalnom komunikacijom, razvojem govorničkih vještina, oplemenjujemo sebe, postajemo uspješniji i bolji ljudi. Postojimo samo onda kad imamo svoj jezik, a njegova ljepota i snaga riječi dobija puni značaj tek u dodiru s drugim jezicima i kulturama. Volimo i čuvajmo svoj maternji jezik i poštujmo tuđi – poručila je Bogunić, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo