Ekonomija     | 20.02.2020. 16:56 |

Regionalnom saradnjom do modernizacije muzeja u Jablanici i Nikšiću

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. februara (FENA) - Zahvaljujući prekograničnoj saradnji muzeja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz financijsku potporu EU, bit će poboljšan kvalitet i obogaćena turistička ponuda u skladu sa novim trendovima i tehnologijama, a modernizirat će se najmanje dvije muzejske postavke u Jablanici i Nikšiću, koji će dobiti modernu audio-vizuelnu opremu i obučeno osoblje.

Tako će od jeseni posjetitelji muzeja u Jablanici imati mogućnost na novi način doživjeti Bitku na Neretvi, a u muzeju se nadaju kako će zahvaljujući novim tehnologijama i interpretaciji, broj posjetilaca porasti na preko 20.000 godišnje, saopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

Kako je istaknuto, preko 20 muzeja i aktera će kreirati jedinstvenu turističku ponudu sa fokusom na muzeje u središnjoj Crnoj Gori i Hercegovini, a regija će biti promovisana kao multietnička i kulturno raznolika europska destinacija. To bi trebala biti nova i zanimljiva ponuda koja će uključivati i ruralna područja regije.

Prvi put, kako je navedeno, certificirat će se vodiči u skladu sa najnovijim EU trendovima, a zahvaljujući projektu regija će dobiti 20 certificiranih interpretatora kulturne baštine.

Također, bit će poboljšana i kvaliteta usluga smještaja, prodaje suvenira te ugostiteljskih usluga koje se pružaju turistima.

Pružaoci ovih usluga dobit će mogućnost da koristite tehničku podršku, unaprijede kapacitete kroz obuke te poboljšaju promociju i moderniziraju promotivni materijal.

Kulturni turizam čini 40 posto cjelokupnog europskog turizma, a 4 od 10 turista odabire svoje odredište na temelju njegove kulturne ponude, saopćili su iz LiNK-a.

Projekt prekogranične saradnje "Zanimljivi muzeji / Amusing Museums" (aMUSeumING) financiran je iz EU programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara i koaplikanti Nacionalni Muzej Crne Gore (CG) i Općina Jablanica (BiH). Ukupna vrijednost projekta je 394.904 eura, od čega EU finansira 333.575 eura (84,47posto).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana