Svijet     | 20.02.2020. 19:55 |

Trumpov lojalista i saveznik Roger Stone osuđen na 40 mjeseci zatvora

FENA Internet

WASHINGTON, 20. februara (FENA) - Trumpov lojalista i saveznik Roger Stone osuđen je u četvrtak na više od tri godine saveznog zatvora, nakon izuzetnog poteza državnog tužioca Williama Barra da odbaci prvobitnu preporuku presude koju je iznijelo njegovo ministarstvo pravde.

Sutkinja američkog oblasnog suda Amy Berman Jackson izjavila je da Stoneova krivična djela zahtijevaju višegodišnju zatvorsku kaznu, ali je kazala kako smatra da je kazna od sedam do devet godina zatvora prestroga.

Stoneovi advokati tražili su uslovnu kaznu, pozivajući se na njegovu dob od 67 godina, njegovo zdravstveno stanje i nečinjenje krivičnih djela u prošlosti. On je umjesto toga osuđen na 40 mjeseci zatvora.

Stone nije imao trenutne reakcije u sudnici kada je Jackson objavila njegovu presudu. Ona je odgodila provedbu presude nakon što razmotri Stoneov zahtjev za novim suđenjem.

On je osuđen u novembru prošle godine po svih sedam tačaka optužbe u kojima se navodi da je lagao Kongres, uticao na svjedoke i opstruirao kongresnu istragu navoda da li je Trumpov predizborni štab sarađivao s Rusijom kako bi pobijedio na izborima u 2016.

Presuda dolazi u vrijeme Trumpove beskompromisne odbrane dugogodišnjeg čovjeka od povjerenja, koja je dovela do manje pobune u ministarstvu pravde i navoda da se predsjednik uplitao u sudski proces, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo