Svijet     | 21.02.2020. 10:02 |

Napadač iz Hanaua objavio svoj manifest opskurnih misli i rasističkih pogleda

FENA Internet

HANAU, 21. februara (FENA) - Muškarac, osumnjičen za ubistvo devet osoba u nargila baru u njemačkom gradu Hanau, objavio je svoj manifest na internetu, koji uključuje teorije zavjera i duboko rasističke poglede, kazali su tužitelji u četvrtak.

- Na web stranici osumnjičenog počinitelja postavljena je video poruku i svojevrsni manifest koji, pored opskurnih misli i apsurdnih teorija zavjera, također sadržava duboko rasističke poglede - izjavio je generalni tužitelj Peter Frank.

Frank je rekao novinarima da je devet ubijenih osoba imalo migrantsku pozadinu. Iz njegovog ureda je kasnije saopćeno da su među njima njemački državljani i stranci koji imaju od 21 do 44 godine. Dodatnih šest osoba je ranjeno u napadu, a jedna je zadobila teške povrede.

Njemačka je dom tri miliona stanovnika turskog porijekla, uključujući i jedan milion etničkih Kurda.

Odluka njemačke kancelarke Angele Merkel da poželi dobrodošlicu najmanje milionu tražitelja azila 2015. godine doprinijela je porastu ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku.

- Rasizam je otrov, mržnja je otrov i taj otrov postoji u našem društvu i on je kriv za mnoge zločine - rekla je Merkel novinarima tokom obraćanja nakon napada u Hanauu, prenosi Reuters.

 U oktobru je antisemitski naoružani napadač otvorio vatru ispred njemačke sinagoge na Yom Kippur, koji predstavlja najsvetiji dan u jevrejskoj godini, i u kebab restoranu u istočnom gradu Halle, pri čemu je ubijeno dvoje ljudi, a on je prenosio čitav napad uživo preko interneta.

U junu, krajnje desničarski simpatizer je optužen da je vatrenim oružjem ubio političara koji je bio naklonjen migrantima. Prošle sedmice, policija je privela 12 muškaraca osumnjičenih da su osnovali krajnje desničarsku organizaciju s ciljem vršenja napada na političare, tražitelje azila i muslimane.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana