Bosna i Hercegovina     | 21.02.2020. 11:17 |

Odgođeno suđenje Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin na području Sarajeva

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, usljed nedolaska braniteljice optuženog, odgođeno suđenje Veljku Papiću koji se tereti za ratni zločin počinjen na području Sarajeva. Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 27. mart.

Naime, Papićeva braniteljica, advokatica Zorana Ćarkić je podneskom od 20. februara zatražila odgodu pretresa za drugu polovinu marta, navodeći kako je zbog bolesti spriječena pristupiti i nije u mogućnosti odazvati se pozivu Suda. 

Referirajući se u vezi s tim, predsjedavajuća Sudskog vijeća kazala je kako se radi o neprofesionalnom ponašanju, navodeći kako braniteljica Sudu nalaže odgodu bez ikakve medicinske dokumentacije.

Dodala je da će biti zatraženo da advokatica Ćarkić u određenom roku dostavi dokaze za odlaganje pretresa, nakon čije će ocjene Sud, eventualno, donijeti rješenje o njenom kažnjavanju.

Optužnica Papića tereti za ratni zločin protiv civila (član 142. KZ bivše SFRJ), počinjen u sarajevskim naseljima Kovačići i Grbavica od 1992. do 1994. godine.

Prema tužbenim navodima, Papić je kao komandir jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupao i maltretirao civile, te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad, izlažući ih životnoj opasnosti.

Optužnica protiv Papića potvrđena je početkom januara, 2015. godine, a suđenje u tom predmetu počelo je 3. marta iste godine.

Inače, ovo suđenje ulazi u završnicu, te je, kako je saopćeno, preostalo još da se optuženi u svojstvu svjedoka unakrsno ispita, kao i da se sasluša jedan svjedok, odnosno ulože određeni materijalni dokazi, nakon čega bi se pristupilo završnim riječima strana u postupku.   

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Crnogorski ministar odbio Kosovu izručiti državljanina Srbije osumnjičenog za ratni zločin

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom