Svijet     | 21.02.2020. 11:58 |

Talibanski i afganistanski zvaničnici postigli dogovor o smanjenju nasilja

FENA Internet

KABUL, 21. februara (FENA) - Afganistanske, međunarodne i talibanske snage potpisali su sporazum o smanjenju nasilja u Afganistanu koje će stupiti na snagu u petak u ponoć, saopćili su u petak afganistanski dužnosnik i talibanski čelnici.

Sporazum je postignut tokom produženih pregovora između predstavnika SAD-a i talibana koji su započeli u Kataru 2018. i mogao bi dovesti do povlačenja američkih trupa iz Afganistana, javio je Reuters.

- Na osnovu dogovora, počet će smanjenje nasilja između talibana i međunarodnih i afganistanskih snaga sigurnosti i trajat će sedmicu dana. Nadamo se da će on biti produžen i da će otvariti put za primirje i razgovore unutar Afganistana - izjavio je Reutersu glasnogovornik afganistanskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Javid Faisal.

Trojica viših čelnika talibana, dva u Dohi i jedan u Afganistanu, također su potvrdili Reutersu da su se dogovorili o smanjenju nasilja u trajanju od sedmicu dana, počevši od petka uveče.

Sva trojica su govorila pod uslovom anonimnosti. Očekuje se da će talibani u petak zvanično potvrditi sporazum o smanjenju nasilja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana