Svijet     | 21.02.2020. 12:02 |

UN: Danas nastavak pregovora o primirju u Libiji

FENA Internet

ŽENEVA, 21. februara (FENA) - Ujedinjene nacije će danas biti domaćin nove runde pregovora o prekidu vatre između zaraćenih strana u Libiji, koje se bore oko kontrole nad glavnim gradom Tripolijem, izjavio je glasnogovornik UN-a.

Međunarodno priznata vlada Libije povukla se u utorak iz razgovora nakon što su istočne snage odane Khalifi Haftaru granatirale morsku luku u Tripoliju, javio je Reuters.

Ministri vanjskih poslova članica EU u ovoj su se sedmici dogovorili da okončaju Operaciju Sophia na Mediteranskom moru i pokrenu mornaričke napore usmjerene na provođenje embarga na oružje Libiji.

Operacija Sophia pokrenuta je u 2015. godini kada su deseci hiljada migranata kretali preko mora iz Sjeverne Afrike u pravcu Evrope. Cilj operacije bio je slamanje krijumčara migrantima, ali također i provođenje embarga na oružje Libiji uvedenog u 2011., koji je redovno zanemarivan.

Alžir je izrazio spremnost da djeluje kao posrednik u bilo kakvim pregovorima o libijskom primirju, kazao je alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune za francuske novine Le Figaro u intervjuu objavljenom u četvrtak.

- Ako nam Ujedinjene nacije daju to zaduženje, u mogućnosti smo dovesti do brzog sklapanja primirja u Libiji jer je Alžir iskren i kredibilan posrednik i prihvaćaju ga sva libijska plemena - rekao je on za Le Figaro.

Prošlo je skoro devet godina od kako su pobunjenici uz pomoć NATO-ovih zračnih snaga svrgnuli i ubili Muamera Gadafija, a Libija još uvijek nema nacionalno priznatu centralnu vladu, podsjeća Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo