Ekonomija     | 21.02.2020. 15:09 |

Beograd - Ministar Mitrović razgovarao s potpredsjednicom Vlade Srbije

FENA Saopćenje

BEOGRAD/SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, gdje se sastao s potpredsjednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Tokom otvorenog i prijateljskog sastanka je razgovarano o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata u oblasti drumskog i željezničkog saobraćaja, kao i o rekonstrukciji mostova između dviju zemalja, s posebnim osvrtom na izgradnju graničnog prijelaza i stavljanja u punu funkciju mosta između Bratunca i Ljubovije.

Posebna pažnja u razgovoru bila je posvećena izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd.

Ministarka Mihajlović naglasila je da izgradnja dionice tog puta od Sremske Rače do Kuzmina teče planiranom dinamikom te najavila da bi izgradnja drugog prstena, dionice od Požege do graničnog prijelaza Kotroman, mogla započeti 2021. godine.

Ističući da je Vlada Srbije prva vlada izvan BiH koju je posjetio, ministar Mitrović izrazio je posebnu zahvalnost Republici Srbiji koja je prihvatila da finansira izgradnju mosta preko Save na autoputu Beograd - Sarajevo.

Ministar Mitrović zahvalio je i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za značajnu pomoć Republici Srpskoj, čime se, kako je rekao, pomaže i cijeloj BiH.

Najavljeno je da bi granični prijelaz na mostu Bratunac – Ljubovija trebalo da bude završen do kraja ove ili početkom iduće godine.

Razgovarano je i o rekonstrukciji mostova između dviju zemalja, kao i o budućim aktivnostima u vezi s tim projektima.

Izražen je zajednički interes za rekonstrukciju i izgradnju željezničke pruge između Beograda i Sarajeva, što je ocijenjeno kao veoma značajan projekat za bolju privrednu povezanost Srbije i BiH, kao i cijelog regiona.

Dogovoreno je intenziviranje saradnje, kao i formiranje zajedničkog operativnog tima za praćenje i ubrzavanje realizacije svih započetih infrastrukturnih projekata.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Vučević: Beogradske izbore treba raspisati što prije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo