Svijet     | 21.02.2020. 17:59 |

Erakat: Izrael i SAD su 'u partnerstvu' protiv Palestinaca

FENA Internet

RAMALLAH, 21. februara (FENA) - Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije Saeb Erekat izjavio je da su "SAD i Izrael u partnerstvu" u planovima aneksije kroz aktuelnu gradnju jevrejskih naselja.

- Trumpova administracija sada je u partnerstvu s Izraelom kroz nedavno oformljenu komisiju za aneksiju novim objavama još građevinskih radova i širenja nelegalnih izraelskih kolonijalnih naselja na zemlji koja pripada državi Palestini – navodi Erakat u saopćenju za javnost.

Erakatovi komentari uslijedili su nakon posljednje izraelske odluke da izgradi 2.500 novih stambenih jedinica u južnom Jerusalemu, pored usvajanja plana o izgradnji 9.000 novih stambenih jedinica u sjevernom djelu grada.

- Aktuelne izraelske objave predstavljaju provedbu Trumpovog plana (za bliskoistočni mir), koji zahtijeva hitnu međunarodnu akciju na odvraćanju Izraela i SAD-a od njihovih kontinuiranih kršenja međunarodnog prava i poretka – izjavio je Erakat.         

Izraelske aktivnosti širenja naselja smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu i jednom od najvećih prepreka mirovnim pregovorima između Palestine i Izraela zakočenim od 2014.

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je, ipak, u novembru 2019. da američka vlada više ne smatra izraelska naselja na Zapadnoj obali "nekonzistentnim" s međunarodnim pravom, u potezu koji je dodatno oslabio nadu u budućnost izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, prenosi Xinhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo