Bosna i Hercegovina     | 22.02.2020. 10:44 |

Reis Kavazović održao hutbu u Phoenixu, danas uručenje murasele muftiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje je u Phoenixu održao hutbu i predvodio džuma namaz.

- Allahovom voljom, naši očevi uspostavili su ovu zajednicu u ovoj lijepoj i slobodnoj zemlji, daleko od svoje domovine Bosne i Hercegovine. Njihova ljubav prema vjeri i svijest o bosanskim korijenima snažno su ih vodili u ovom plemenitom poduhvatu. Njihova velika briga je bila kako da očuvaju svoje vjersko i nacionalno biće - kazao je Kavazović.

Dodao je da, iako to nije bila jednostavna borba, niti lak put kojim su išli, jer je trebalo brinuti o sebi u velikom svijetu, a u isti mah pomagati i svojoj braći u domovini da opstanu i da ne budu uništeni, ali su godine truda i odricanja urodile plodom.

Između ostalog, istakao je da danas Bošnjaci u džamijama u SAD-u mogu slobodno čuvati plamen koji su donijeli iz domovine, za koji su naši preci ginuli.

Ovom prilikom prisjetio se i i svih onih koji su udarili temelj zajednici Bošnjaka u SAD, poput rahmetli Ćamil ef. Avdića, reisa Mustafe ef. Cerića, Senada ef. Agića i drugih imama koji su služili i još služe zajednici.

Pred našom zajednicom ovdje kao onom u Bosni i Hercegovini, rekao je, veliki su izazovi, te "ulazimo u novu fazu koja će, kao i prethodne, zahtijevati mnogo posvećenosti i odricanja, kako bi se novim generacijama priskrbila solidna osnova za duhovni, moralni i kulturni razvoj“.

- Domovina se suočava s novim izazovima i nasrtajima koji prijete njenoj cjelovitosti. Islamska zajednica i Bošnjaci moraju biti budni, mudri i odlučni da zaštite narod i državu i da sačuvaju mir po svaku cijenu. Naša zajednica u Sjevernoj Americi će u tome imati veliki značaj i ulogu. Naše prisustvo u Washingtonu je od krucijalnog značaja. Pozivam vas da svi damo svoj doprinos u zaštiti i očuvanju domovine Bosne i Hercegovine - poručio je na kraju reisu-l-ulema.

Najavio je današnje uručenje murasele muftiji za Sjevernu Ameriku Sabahudin ef. Ćemanu koje će biti održano u Islamskom centru North Phoenix poslije podne namaza po lokalnom vremenu, te kazao da je uručenje murasele dokaz da je zajednica stasala i da joj se dodjeljuje onaj koji će zastupati učenje časnog Šerijata, javlja MINA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'