Bosna i Hercegovina     | 22.02.2020. 17:16 |

Goražde se oprostilo od  Samira Obarčanina Tife

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. februara (FENA) – Goražde se danas oprostilo od uglednog profesora i muzičara Samira Obarčanina Tife koji je iznenada preminuo jučer u 57. godini života.

Brojni građani, kolege, prijatelji, članovi porodice te njegovi bivši učenici, prisustvovali su komemoraciji priređenoj u velikoj sali Centra za kulturu. Evocirane su uspomene na istaknutog muzičara i prosvjetnog radnika koji je ostavio veliki pečat u gradu na Drini, a ispraćen je pjesmom "Zašto sve što je lijepo ima kraj" Olivera Dragojevića, što je bila njegova želja.  

Između ostalog, Obarčanin je komponovao muziku za najljepšu pjesmu kojom je Goražde opisno u stihovima novinara Slavka Klisure "Snivaj Goražde" koja je svojevrsna himna ovog grada već više od četiri decenije.

- Zatreperi u srcu svaka riječ, svaki stih, sve strofe naše pjesme koju smo darovali Goraždu i u svakom je stihu te pjesme suza. U svakoj noti te pjesme, tuga. Trepere note u kojima je tvoj osmjeh, note naše pjesme u koje si utkao svu tvoju ljubav za Goražde. Kako ćemo sada pjevati o našem gradu u kome nema tebe i kojim stihom da kažemo našu tugu - riječi su kojima se od svog prijatelja oprostio Slavko Klisura.

Samir Obarčanin rođen je 10. maja 1963. godine u Goraždu. Poslije završene osnovne škole upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu i bio je prvi stipendist Gradskog muzičkog centra (GMC) Goražde. Pet godina radio je kao nastavnik muzičke kulture u Vitkovićima a 1989. počeo je raditi u Osnovnoj muzičkoj školi "Avdo Smailović" u kojoj je proveo cijeli radni vijek.

S kolegicom Belkisom Vehabović obnovio je rad ove ustanove najteže ratne 1994.godine i bio njen rukovodilac tokom najtežih dana agresije na BiH. Bio je i  prvi direktor ove škole nakon rata i osnivač prvog ženskog hora koji je zabilježio nastupe u cijeloj Evropi te osvajao nagrade.

- Obrazovao je i ispratio brojne generacije učenika i siguran sam da ga svi pamte po dobru, što je jako teško postići. Kao kolega, uvijek je bio spreman izaći ususret vedar i nasmijan. Samir Obarčanin bio je jedan od glavnih nosilaca kulturnih dešavanja u Goraždu kao afimator i idejni tvorac među kojima je najznačajniji Festival prijateljstva čiji je bio prvi direktor. Autor je mnogih, posebno dječijih pjesama jer je djecu i najviše volio - podsjetio je direktor OMŠ "Avdo Smailović" Muhidin Obuća.

Nemjerljiv doprinos Samir Obarčanin dao je i u ratnoj muzičkoj produkciji u Goraždu gdje su nastajale brojne pjesme te odakle su potekle i realizovane ideje o dječijem festivalu "Šta se pjesmom sanja", te festivalu zabavne muzike "Tamo gdje ljubav počinje". Posebno emotivno od svog prijatelja i kolege oprostila se Belkisa Vehabović.

- Zajedno smo počeli raditi u osnovnoj muzičkoj školi prije 33 godine sve do jučer kada nas je zadesila tragična vijest. Zajedno smo rame uz rame svih proteklih godina organizovali manifestacije u ovom gradu radeći i u najtežim uslovima, stvarali, obrazovali mladi kadar, napravili dobre muzičare s kojima se danas ponosimo. Bilo je lijepih i tužnih trenutaka koje smo zajedno prolazili. Teško je i pomisliti da te nema Samire - kazala je kroz suze Vehabović.

Od Samira Obarčanina Tife emotivno su se oprostili i Ženski rukomentni klub (ŽRK) Goražde čiji je bio član uprave i strastveni navijač, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, bivši načelnik ovog grada Smajo Baščelija te prijatelj Amir Ćoralić.

Dženaza i ukop Samira Obarčanina obavljeni su na gradskom mezarju Kolijevke.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo