Svijet     | 24.02.2020. 08:27 |

U Sjevernoj Koreji 380 stranaca u karantinu

FENA Internet

TOKIO, 24. februara (FENA) - Sjeverna Koreja stavila je u karantin oko 380 stranaca kako bi spriječila izbijanje korona virusa, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Izvještaj dolazi nakon što je Sjeverna Koreja prekinula promet prema Kini i Rusiji od početka ove godine uslijed širenja novog virusa, koji uzrokuje bolest zvanično poznata kao COVID-19 koja je zarazila više od 70.000 ljudi a umrlo je  2.000 oboljelih  širom svijeta.

Službeni mediji nisu detaljnije informacije o strancima u karantinu, ali stručnjaci za vanjske poslove smatraju da bi to mogli biti diplomati u Pyongyangu i oni koji se bave trgovinom sa Sjevernom Korejom.

Rodong Sinmun, sjevernokorejska novina koja služi kao službeni list Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, je u nedjelju objavila  da svi proizvodi koji stignu u Sjeverne Koreju trebaju biti ostavljeni u izoliranim područjima 10 dana.

Pyongyang je tvrdio da do sada nijedna osoba nije oboljela od novog korona virusa u Sjevernoj Koreji.

U Južnoj Koreji broj  potvrđenih slučajeva korona virusa naglo se povećao posljednjih dana, zbog čega je  predsjednik Moon Jae In  podigao na najviši nivo  upozorenje o virusima.

U susretu u nedjelju u Seulu s najvišim vladinim dužnosnicima i općinskim vlastima, Moon je rekao da je situacija oko epidemije "dosegla ozbiljnu prekretnicu", prenosi Kyodo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu