Bosna i Hercegovina     | 24.02.2020. 13:00 |

Edukacijom mladih protiv govora mržnje na društvenim mrežama (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Kako bi se omogućilo mladima u Bosni i Hercegovini da prepoznaju elemente govora mržnje u narednom periodu bit će organizirane edukacije, a kreirana je i on line platforma #PratiOnlinePrepoznajOdmah.

Dio je to projekta "Jačanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini da prepozna i prati online prijetnje na društvenim medijima" kojeg implementira nevladina organizacija "Ja bih u EU" i Centar za sigurnosne studije BiH za Hedayah, a finansira Evropska unija.

Aktivnosti projekta bit će usmjerene na identifikaciju trendova govora mržnje i radikalizacije koji vode ka nasilnom ekstremizmu, a također i na edukaciju mladih da nauče prepoznati forme u kojima se pojavljuje takva komunikacija u društvenim medijima.

Voditeljica projekta Azra Selimović pojasnila je da će 80 mladih biti educirano kroz taj program te pet nevladinih organizacija koje će nakon toga znanje prenijeti u lokalnim sredinama.

Metodologija projekta je takva da će se identificirati ključne riječi za praćenje govora mržnje na društvenim mrežama i to ne onih koji se koriste svakodnevno nego onih koje mogu voditi do nasilnog ekstremizma.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Armin Kržalić bit će jedan od mentora projekta, a novinarima je kazao da je važno razviti platformu koja bi pomogla sigurnosnim institucijama da brzo reagiraju i prepoznaju govor mržnje ili informacije koje upućuju na ekstremizam i radikalizam na e-platformi kako bi se one uklonile.

S druge strane, dodaje, to može pomoći i u razmjeni informacija različitih institucija o obavještajnim podacima koje mogu koristiti u preventivne akcije suzbijanja takvih aktivnosti.

Njegov fokus na predavanjima bit će i na nepažljivom izvještavanju medija o ovim problemima jer je takvo izvještavanje doprinijelo terorističkim napadima na zapadu i to od ekstremno desnih grupa.

Glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić kaže da je ta institucija prepoznala problem govora mržnje prije nekoliko godina kao jedan od ključnih u borbi protiv terorizma, a zbog toga je to i dio Strategije prevencije i borbe protiv terorizma.

Pojasnio je da Ministarstvo s nevladinim sektorom i radom s mladima daje podršku u stvaranju kontranarativa te da se na taj način bori protiv govora mržnja koji vodi ka nasilnom ekstremizmu i drugim teškim krivičnim djelima poput terorizma.

Iz Omladinskog resursnog centra Tuzla Slobodan Blagovčanin ocijenio da bi mjesta na kojima mladi provode najviše vremena, a to su društvene mreže, trebali početi koristiti na odgovoran način, zbog čega će se upravo u okviru projekta raditi na edukaciji o korištenju alata za rano prepoznavanje govora mržnje i prijetnji poput radikalizma ili nasilnog ekstremizma.

Projekat ima za cilj ojačati otpornost na radikalizaciju koja vodi ekstremizmu i to jačanjem kompetencija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, posebno mladih, za praćenje i prepoznavanje online prijetnji.

Pogledajte http://fena.ba/video/4052

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ewAOJt4tqnh009xDUkRXlIkAdoDw4sfG?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

U Goraždu trodnevna radionica 'Komunikacija sa ranjivim grupama'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo