Svijet     | 24.02.2020. 15:45 |

Palestina osudila američko-izraelsko mapiranje Zapadne obale

FENA Internet

RAMALLAH, 24. februara (FENA) – Palestina je saopćila u ponedjeljak da američko-izraelski tim zadužen za mapiranje regija na Zapadnoj obali koje Izrael namjerava anektirati  u okviru bliskoistočnog mirovnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa nema nikakvog legitimiteta.

Nabil Abu Rudeineh, portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, izjavio je da nove mape u okviru američkog plana neće dati legitimitet nijednoj od strana, navodi Rudeineh u saopćenju koje je objavila zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

- Te mape koje krše rezolucije Ujedinjenih nacija ne mogu se transformirati u činjnično stanje, jedina mapa koja se može priznati i kojom se može baviti je mapa države Palestine u granicama iz 1967. godine s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom – navodi Abu Rudeineh.

On je zatražio od međunarodne zajednice da poduzme akciju na zaustavljanju američko-izraelskih poteza, upozoravajući da bi oni mogli voditi do upropaštavanja svake prilike za pravednim i sveobuhvatnim mirom zasnovanim na rezolucijama UN-a.

Očekuje se da američki tim stigne u Izrael kako bi sarađivao s izraelskim kolegama na mapiranju regija na Zapadnoj obali koje su predviđene da budu dio Izraela u okviru Trumpovog plana.

Otkako je Trump objavio plan na ceremoniji u Bijeloj kući 28. januara, Palestinci provode međunarodnu kampanju na traženju međunarodne podrške u borbi protiv plana.

Samo nekoliko dana nakon Trumpove objave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da će zajednički tim započeti proces mapiranja koji bi mogao potrajati nekoliko mjeseci, prenosi Xinhua.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana