Bosna i Hercegovina     | 24.02.2020. 17:05 |

Pregovori Vlade BPK i NSS radnika u zdravstvu bez pomaka

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. februara (FENA) - Pregovori između Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Nezavisnog strukovnog sindikata (NSS) radnika zaposlenih u zdravstvu nastavljeni su danas, ali bez pomaka. Naprotiv, i jedni i drugi tvrde da je današnji sastanak pregovore vratio nekoliko koraka unazad.

Navode da su spremni nastaviti razgovarati s ciljem konačnog dogovora ali iz sindikata poručuju da će se to desiti tek kada Vlada bude imala konkrektne prijedloge.

U Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu smatraju da im je jedino ponuđeno potpisivanje novog protokola o nastavku pregovora, što smatraju apsurdnim.

- Mjesec dana smo pregovarali po protokolu ali apsolutno ništa ponudili nisu. Sad smo došli u istu situaciju, vratili su nas nazad i poništili ovih sedam mjeseci i žele opet neki protokol da potpisujemo što je van pameti. Dotiču se forme a ne suštine, a suština je da imaju problem i da će vjerovatno imati i veći s obzirom na to da je vlada apsolutno promijenila svoje mišljenje gdje smo pričali o povećanju koeficijenata, da bi sad došli sa stavom da se priča o povećanju satnice - kazao je predsjednik sindikata Emir Baščelija.

Dodao je da će advokatski tim sindikata preispitati da li je legalan kolektivni ugovor sa sindikatom doktora medicine i stomatologije, kojima su, kako navodi, povećani koeficijenti. Ističe da je po ankesu kolektivnog ugovora određeno da sve što se povećava sindikatu doktora po automatizmu povećava i njihovom sindikatu.

Naglasio je da je pregovarački tim sindikata vladu upozorio i na tužbe.

I u pregovaračkom timu Vlade BPK slažu se da je današnji sastanak pregovore vratio unazad. Ponovili su stav da vlada neće pregovarati o povećanju koeficijenata već jedino povećanju satnice te ističu kako kako su šokirani odnosom sindikata koji je po njima došao sa novim zahtjevom.

- Ono čime smo zatečeni jeste da se od Vlade BPK i pregovaračkog tima tražilo da se poništi kolektivni ugovor koji je potpisan sa sindikatom doktora medicine i stomatologije i da je to ultimativan zahtjev ovog sindikata ukoliko se želi ponovo s njima razgovarati te da će se tužiti vlada zbog toga što satnica iznosi 2,11. Mi upravo želimo da o povećanju satnice razgovaramo sa sindikatom, kako bi se ta satnica sustigla u odnosu na ostale sindikate u FBiH. Međutim, način da se prijeti tužbama pregovaračkom timu, Vladi i Zavodu zdravstvenog osiguranja u trenutku kada se vode pregovori, smatramo frapantnim od strane sindikata - kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Na pitanje zašto je Vlada BPK odustala od povećanja koeficijenata koje je nudila sidnikatu za 0,1, Obuća je odgovorila da se to desilo na bazi analize svih kolektivnih ugovora koji su potpisani u BPK-u.

- Analiza je rađena za sve one zaposlene koji crpe sredstva i primaju platu iz budžeta BPK i Zavoda zdravstvenog osiguranja, uvidjeli smo da želimo zaustaviti trku s povećanjem koeficijenata i svim budžetskim korisnicima i onima koji su naslonjeni na budžet ponuditi povećanje plate na osnovu povećanja satnice ili osnovice i to je stav ove vlade, od kojeg ona neće odstupiti - naglasila je Obuća.

Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu BPK danas nije rečeno ni koliko bi eventualno bila povećana satnica što će po riječima premijerke biti poznato nakon analize u Zavodu zdravstvenog osiguranja. Iz sindikata poručuju da će tek tada pregovori biti nastavljeni.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta