Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 07:19 |

Na Dodikov zahtjev posebna sjednica NSRS, opozicija protiv veta o Đukanoviću

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 25. februara (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za danas sjednicu parlamentarnog kolegija na kojoj bi trebalo da bude utvrđen dnevni red i termin održavanja 11. posebnog zasjedanja na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U Narodnoj skupštini 21. februara je zaprimljen Dodikov zahtjev za sazivanje posebne sjednice parlamenta tog bh. entiteta o pokretanju vitalnog interesa RS-a na dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH.

Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

U opoziciji kritikuju Dodika za neozbiljnost kada je u pitanju pokretanje veta u vezi s posjetom Đukanovića.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da nije bilo nimalo mudro Dodiku to što nije dao saglasnost za dolazak Đukanovića jer misli da će BiH, a posebno RS, time diplomatski mnogo izgubiti.

-Ko ne želi biti s Đukanovićem, ne mora biti na tom sastanku. Ima mnogo načina da se iskaže protest zbog onog što se dešava u Crnoj Gori, a ovo je najgori način i jedna velika greška. Ove stvari je trebalo rješavati na drugačiji način i stav prema Đukanoviću što radi u Crnoj Gori manifestovati na drugi način. Mislim da je loše kako srpski član Predsjedništva BiH rješava ovakve stvari – istakao je Šarović.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je rekao da sve što se dešava posljednjih dana pokazuje jednu vrstu turbulencije i prema Narodnoj skupštini RS-a po pitanju korištenja važnog prava koje koristi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda kako ne bi bio preglasan.

-Kao odgovorne stranke bit ćemo svaki put u Narodnoj skupštini RS sa jasnim stavom o bilo kojoj temi, ali imam osjećaj da se to važno pravo koristi tamo gdje nema potrebe i uvodi određenu neozbiljnosti u rad institucija - rekao je Borenović ističući da će svoje stavove vrlo jasno reći na sjednici entitetskog parlamenta.

Na posebnoj zasjedanju parlamenta RS poslanici bi se trebali izjasniti o Dodikovoj izjavi o proglašenju odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, "veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske".

U dopisu je Dodik zatražio da se poslanici u skupštini RS izjasne i o njegovoj izjavi o proglašenju zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine, "veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo