Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 12:00 |

Dobar zakonski okvir u oblasti maloljetničkog pravosuđa, problem u provođenju

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Stručnjaci iz oblasti dječije zaštite i pravde za djecu okupili su se u Sarajevu na trodnevnoj Regionalnoj konferenciji 'Pristup djece pravdi', a zalažu se za jačanje pravosudnog sistema više prilagođenog djeci.

Savjetnik i direktor Odjela za razvojnu saradnju u švedskoj Ambasadi Torgny Svenungsson kazao je novinarima prije početka skupa da različite institucije, u svim državama regije, treba da imaju integralan pristup tom pitanju. Uz oblast pravosuđa, za bolji pristup djece pravdi treba da budu integrirane i socijalne službe, sistemi zdravstvene zaštite i drugi aspekti društva.

Podsjeća da je i to važna stavka u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te obećao podršku Švedske na tom putu.  

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler podsjeća da je od BiH već zatraženo da izvrši određena unapređenja i poboljša situaciju u sektoru maloljetničkog pravosuđa odnosno pristupa djece pravdi. 

- U ovoj državi zakoni nisu problem. Postoji dobar zakonski okvir u oblasti maloljetničkog pravosuđa, ali problem je u provođenju i u harmonizaciji. Na tome treba da radimo - naglasio je.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša kaže da će bh. pravosuđu svakako pomoći dobre prakse, iskustva i razmjena podataka da bi zaštitili djecu bilo da su oni u postupku počinitelja, žrtve ili su svjedoci kaznenog djela odnosno na bilo koji drugi način sudjeluju u pravosudnom postupku. 

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer pozvala je bh. vlasti na svim nivoima da nastave s postignutim zamahom i preuzmu potpunu kontrolu nad sistemom pravde za djecu.

- Jasno je da sad djeca u kontaktu sa zakonom imaju bolji pristup pravdi i zaštitu pravosudnog sistema. Međutim, da bi sistem bio u potpunosti održiv, ostaje da se uradi važan posao, posebno izdvajanjem odgovarajućih resursa - dodala je.

Zamjenik regionalne direktorice UNICEF-a za Evropu i Srednju Aziju Philippe Cori primjećuje postignuća vlasti u BiH u zaštiti prava svakog djeteta na pristup pravdi. S tim u vezi ističe dugoročno partnerstvo s Evropskom unijom i stalnu podršku vlada Švedske, Švicarske i Norveške.

Dodaje podatak da je u posljednjih dvadeset godina značajno smanjen broj djece smještene u pritvorima (objekti za zadržavanje) u istočnoj i srednjoj Evropi i srednjoj Aziji. Za sve to važna je, rečeno je, politička volja.

Konferencija u Sarajevu ima oko 180 sudionika iz država Evrope i centralne Azije. Diskusije će se odnositi i na mjere kojima se može osigurati da pravosudni sistemi budu osposobljeni da prepoznaju i odgovore potrebama najugroženije djece u regiji posebno djece u pokretu (obuhvaćene migracijskim tokovima), iz manjinskih grupa i djece s poteškoćama u razvoju.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina (VIDEO)

Više od 30 hiljada mladih učestvovalo u aktivnostima projekta 'Budućnost za mlade' (VIDEO)

PROACTIVE regionalna konferencija o odnosima s javnošću i komunikacijama od 25. do 27. maja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'