Ekonomija     | 25.02.2020. 13:57 |

Pčelari traže veće poticaje i preventivne preglede pčela zbog zaraznih bolesti

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Potreba za većim poticajima pčelarstvu i preventivnim pregledima pčela zbog zaraznih bolesti istaknuta je danas tokom okruglog stola  "Nacrt programa za veterinarstvo za 2020. - Poticaj za pčelarstvo" koji je u Sarajevu organizirao Savez pčelara FBiH u saradnji s Privrednom komorom FBiH. 

Predsjednik Saveza Sejo Deljo izjavio je za Fenu da je u proteklih 12 godina kroz taj program podijeljeno 26 miliona KM, od čega pčelari faktički nisu dobili ništa.

- Danas smo skrenuli pažnju na probleme koji su prisutni u pčelarstvu. Iako je budžet za poljoprivredu povećan za 27 posto, dio za pčelare od 2,5 miliona KM ostao je nepromijenjen u odnosu na 2019. - naveo je Deljo.

Istakao je da je za pčelarstvo trebalo izdvojiti više od tri miliona KM i da se nadaju da će to tako i biti u budućim projekcijama.

Kazaoo je da je u prošloj godini pčelarima zbog nastalih šteta od bolesti "američka trulež legla" isplaćeno 10.500 KM, odnosno 100 KM po zaraženoj košnici, što se ne može smatrati poticajem.

Deljo je naglasio da je potrebno provoditi edukaciju pčelara o zdravstvenoj zaštiti pčela kako se takve situacije ne bi dešavale, za šta bi trebalo izdvojiti sredstva u programu poticaja.   

Također, dodao je da je potrebno i preventivno se boriti protiv takvih teških zaraznih bolesti tako što bi veterinari imali zakonsko pravo da vrše preventivne dijagnostičke preglede košnica.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Brčko - Predstavljena aplikacija za elektronsko podnošenje zahtjeva za podsticaje u poljoprivredi

U Kantonu Sarajevo počela procedura dodjele poticaja u poljoprivredi u 2024. godini

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!