Kultura     | 25.02.2020. 15:32 |

Obilježeno deset godina suvenira 'Sarajevska kocka'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Na današnji dan prije tačno deset godina predstavljen je prvi zvanični suvenir Općine Stari Grad - "Sarajevska kocka", koja je od tada do danas stigla u brojne dijelove svijeta te postala prepoznatljiv motiv i zaštitni znak te općine.

Općina Stari Grad Sarajevo je 2009. godine raspisala nagradni konkurs za izradu zvaničnog suvenira koji je trebao biti odraz tradicije i kulture, historijske i materijalne baštine Starog Grada. Među 100 pristiglih prijedloga, najviše se istakla ideja "Sarajevske kocke" umjetnika Aida Rifatbegovića.

Od tada svim zvaničnim delegacijama koje su posjetile Općinu Stari Grad, ambasadorima koji su zasadili lipe u Aleji ambasadora, gostima iz pobratimskih općina i drugim dragim gostima Općine poklanjan je taj suvenir.

U općini Stari Grad danas je obilježena deseta godišnjica tog suvenira.

- Ideja se rodila prije deset godina, a bila nam je namjera dobiti jedinstven suvenir Općine Stari Grad i u taj izbor uključiti što veći broj građana, te smo stoga i otvorili Javni poziv za sve zainteresirane. Veliki je uspjeh kocka postigla u ovih deset godina. Ovaj suvenir na najbolji mogući način predstavlja našu općinu, naš Jerusalem u malom - izjavio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Autor suvenira Aid Rifatbegović je kazao da ideja kocke živi, a povodom desete godišnjice poklonio je Općini skulpturu kocke, dimenzija 0,50x0,50 metara koja će ubuduće biti trajno izložena u šalter sali.

- Ta moja ideja postala je moj život i život mojih saradnika koji rade sa mnom i već deset godina borimo se da kocka živi kao simbol Sarajeva, da dočekamo punoljetstvo… Kocka se prodaje na više lokacija u Sarajevu i čak u Abu Dhabiju. Kad je vidim sam sebe motivišem da idem dalje jer mi je stvarno promijenila život - kazao je autor.

Neki od poznatih vlasnika "Sarajevske kocke" su: Halit Ergenç (jedan od najpopularnijih turskih glumaca), Rudolph van Veen (holandski kuhar), Dino Merlin, Eric Nelson (trenutni američki ambasador), Valentin Inzko, Ekrem Imamoglu (gradonačelnik Istanbula), Recep Altepe (dugogodišnji gradonačelnik Burse), Maureen Cormack (bivša američka ambasadorica 2015.).

"Sarajevska kocka" pravi se od četiri vrste drveta i četiri su glavna elementa u njoj: Katedrala Srca Isusova, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva i Jevrejska sinagoga. Pobrojani elementi u kocki okruženi su različitim oblicima koji predstavljaju starogradske zanate, te asociraju na krovove brojnih zanatskih radnji na Baščaršiji. Stari Grad je jedan od rijetkih prostora koji se može pohvaliti tolikim različitostima kulture, tradicije i religija, a "Sarajevska kocka" je to uobličila u jedinstven suvenir, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo