Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 15:39 |

Zvizdić: BiH nije u situaciji da odbija grant sredstva

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednice Kolegija tog doma u proširenom sastavu izjavio novinarima da sutra očekuje normalno zasjedanje Predstavničkog doma i racionalan pristup svim materijalima koji su izuzetno važni za sve građane i za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

- Nadam se da ćemo ići u tom pravcu. Vidjet ćemo kakvo će biti glasanje sutra o bitnim tačkama - naveo je Zvizdić.

Istaknuo je da će se sutra, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, između ostalog naći sporazumi kojima se prihvata više od 140 miliona eura granta za različite projekte iz oblasti infrastrukture, komunalne privrede, obnove bolnica na teritoriji RS-a.

Napomenuo je da je riječ o grant sredstvima, dodajući da bi „bilo potpuno neracionalno i iracionalno da bilo ko, a pogotovo zastupnici koji dolaze iz RS-a, ne glasaju za takve finansijske sporazume“.

Pojasnio je da je riječ o više od 100 miliona eura koji su namijenjeni za rekonstrukciju zdravstva na teritoriji RS-a, od čega 30 miliona eura za izgradnju nove bolnice u Bijeljini, rekonstrukciju Kliničkog centra u Banja Luci, 24 miliona eura granta od čega 14 miliona za energetsku efikasnost i 10 miliona eura granta za tretman i odvođenje otpadnih voda Gradiška, prva faza...

- Prema tome, moj poziv je da budemo do kraja racionalni, da neke političke bitke ne vodimo u parlamentu BiH, pogotovo da se one ne prelamaju na jedan potpuno iracionalan način preko onih materijala koji znače ekonomski razvoj, poboljšanje životnog standarda, poboljšanje zdravstva, školstva, obrazovanja, privrede i ekonomije u BiH - istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da zbog toga očekuje da će zastupnici ipak do kraja biti racionalni, da sutra ishod glasanja bude takav da ovakvi i drugi bitni materijali budu usvojeni.

Zvizdić je pojasnio da su to grantovi koji su praktično prošli kompletnu prethodnu proceduru, usvojeni jednoglasno od ranijeg Vijeća ministara BiH, usvojeni od Predsjedništva BiH isto tako jednoglasno i sada su u parlamentarnoj proceduri.

- Bosna i Hercegovina nije u situaciji da odbija grant sredstva bez obzira na političke razmirice u BiH. Pozivam na implementaciju investicionih grant sredstava u oblasti saobraćajne infrastrukture, komunalne infrastrukture, obrazovne, zdravstvene itd., a neka se političke bitke vode na onim terenima gdje se političke bitke i vode, ali da to ne pravi štetu bilo kojem građaninu BiH - istaknuo je Zvizdić.     

Po njegovim riječima, ako bi se išlo do kraja u analizu, 90 posto ovih sporazuma, odnosno grant sredstava se implementira na teritoriji RS-a.

- Meni osobno nije jasno zašto bi neki zastupnik sa teritorije RS-a bio protiv prihvatanja granta da se riješi tretman otpadnih voda u Gradišći - naveo je Zvizdić.

Na novinarsko pitanje u vezi s upućivanjem u pralamentarnu proceduru prijedloga zakona o Ustavnom sudu, Zvizdić je kazao da kada zakon bude u parlamentarnoj proceduri, kada vide tekst toga zakona, svaka parlamentarna politička stranka će dati svoj stav.

- Što se tiče stranke kojoj ja pripadam, sasvim sigurno nije bilo nikakvih razgovora o tome zakonu, ili o bilo kakvim modalitetima toga zakona. Mi i dalje ostajemo pri našem stavu, on je potpuno precizan i jasan - Ustavni sud je ustavna kategorija, njegove nadležnosti nisu propisane zakonom nego Ustavom BiH - naveo je Zvizdić.

Kazao je da kada dođe taj tekst zakona, onda će se detaljnije ili stručnije moći govoriti o tome.   

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana