Ekonomija     | 26.02.2020. 08:02 |

Okončanje FAR projekta - Fiskalno planiranje, disciplina i transparentnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Nakon više od pet godina uspješne saradnje i rada USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora (FAR) i partnera u javnom sektoru, ostvareni su rezultati koji će biti od koristi kako za privatni sektor, tako i za institucije u Bosni i Hercegovini.

Okončanje FAR projekta bit će  obilježeno na svečanosti Jačanje fiskalnog planiranja, discipline i transparentnosti', koja je planirana za srijedu u Sarajevu.

Tom događaju prisustvovat će predstavnici ministarstava finansija i drugih institucija na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou.

- Neki od značajnijih rezultata USAID FAR projekta uključuju i činjenicu da svi građani u Federaciji BiH mogu, putem interneta, pogledati i provjeriti da li su njihovi doprinosi uplaćeni od poslodavaca.

U Republici Srpskoj firme mogu, elektronskim putem, podnositi prijave za direktne poreze i komunicirati direktno s Poreskom upravom elektronskim putem - navodi se.

Kako se ističe, unaprijeđeni su kapaciteti za izradu i korištenje fiskalnih modela u institucijama u Federaciji BiH, Republici Srpskoj, Brčko distriktu i Kantonu Sarajevo.

- To znači da su partneri u mogućnosti da pouzdanije predviđaju potencijalne efekte i rezultate izmjene fiskalne politike. Kao direktan rezultat, ministarstva mogu koristiti i prilagođavati modele vlastitim potrebama, samostalno - naglašava se, saopćio je USAID BiH.

Dosad je američka Vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala gotovo 1,8 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na zaustavljanju ekstremnog siromaštva, uz promoviranje snažnijih demokratskih zajednica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo