Svijet     | 26.02.2020. 10:00 |

Azerbejdžan obilježio dan sjećanja na žrtve genocida u gradu Hodžali

FENA Saopćenje

BAKU, 26. februara (FENA) - U noći s 25. na 26. februara 1992. godine, u sklopu nastavaka dugotrajne agresije i politike etničkog čišćenja Armenije protiv Azerbejdžana, armenske oružane snage zauzele su grad Hodžali uz pomoć 366. motorizovanog puka bivšeg SSSR-a i počinile čin genocida protiv civilnog stanovništva. Danas se obilježava 28 godina od tragedije u gradu Hodžali, navodi se u izjavi ombudsmana za ljudska prava Republike Azerbejdžan u vezi s 28. godišnjicom genocida.

Republika Azerbajdžan 26. februar proglasila je datumom od velikog značaja za zemlju i Danom sjećanja na žrtve genocida, jer je tog dana 1992. godine, kako navode iz ambasade Azerbejdžana u BiH, ubijeno 613 nedužnih civila grada Hodžali u masovnom genocidu kojeg su počinile jermenske oružane snage.

- U noći 25. na 26. februar 1992. godine mahom su ubijena djeca, žene i starije osobe, zbog čega Azerbejdžan ovaj dan obilježava kao dan nacionalne žalosti nad azerbejdžanskim narodom nazivajući ga jednim od najsurovijih zločina počinjen nad ovim narodom, prenosi Ambasada Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini.

Ubijeno je 63 djece, 106 žena, 70 starijih osoba, svi članovi osam porodica su ubijeni, 25-ero djece izgubilo je oba roditelja, 130 djece izgubilo je jednog roditelja, ranjeno je 487 osoba među kojima 76 djece, 1275 je podvrgnuto mučenjima, zarobili su ih i uzeli kao taoce, bez traga je nestalo 150 osoba o čijoj se sudbini i danas ništa ne zna, uključujući 68 žena i 26 djece.

Tijela ubijene djece, staraca i žena bila su unakažena, a tek dva dana nakon tragedije bilo je moguće doći na mjesto zločina.

Pored toga, više od 170 miliona američkih dolara iznosi nanesena šteta azerbejdžanskoj državi i njenim građanima u okupaciji Hodžalija.

U februaru 1994. godine, na inicijativu nacionalnog vođe Heydara Aliyeva, ‘Milli Mejlis’ (državni parlament) Republike Azerbejdžan proglasio je 26. februar kao Dan genocida u Hodžaliju..

Prema Rezoluciji 96 (I) Generalne skupštine UN od 11. decembra 1946. i Rezoluciji 260 (III) od 9. decembra 1948, "O sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida", ovo masovno ubijanje ljudskih bića koje su počinili armenski agresori u Hodžaliju suštinski je genocide, navodi se u saopćenju ambasade.

Genocid u Hodžaliju nije prvi sistematski zločin počinjen nad Azerbejdžanima, ali je jedan od najgorih zločina genocida koji je Armenija počinila protiv azerbejdžanskog stanovništva tokom okupacionog rata protiv Azerbejdžana.

Prije toga, zajedno sa okupacijom sela Baganis Ayrim u Kazahškom okrugu Azerbejdžana koji graniči s Armenijom, u selima Imarat Gharvand, Tugh, Selaketin, Akhullu, Khojavand, Jamilli, Nebiler, Mesheli, Hasanabad, Karkijahan, Gaybali, Malibeyli, Gornji i Donji Gushchular, sve u Nagorno-Karabahu u kojem su živeli Azerbejdžanci, civili su ubijani s posebnom brutalnošću.

Pored toga, više od 80 civila u selu Garadagly i 67 civila u selu Agdaban, uključujući djecu, žene i starije osobe, mučeni su i brutalno ubijeni, desetine ljudi uzete u taoce, vode se kao nestali, a sela spaljena i istrebljena.

Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev više puta je izjavio svoju opredijeljenost za mirno rješenje sukoba u Nagorno-Karabahu u okvirima teritorijalnog integriteta naše zemlje, kako je naveo Alijev, navodeći političku i pravnu procjenu zločina nad stanovništvom.

Kako bi se postigli principi postavljeni prije 75 godina u vrijeme usvajanja Povelje UN-a i ciljeva održivog razvoja, koji imaju za cilj razvoj svijeta do 2030. godine, odredbe konvencija koje je usvojila ova međunarodna utjecajna organizacija, kao i rezolucije Vijeća sigurnosti moraju se bezuvjetno provoditi, treba vratiti teritorijalni integritet Azerbejdžana, više od milion izbjeglica i interno raseljenih osoba treba se vratiti u svoju domovinu, zarobljenike i taoce pustiti, a gradu Hodžaliju potrebni su pravda i pravičnost, izjavila je Sabina Aliyeva, ombudsman za ljudska prava Republike Azerbejdžan.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija mogli bi potpisati mirovni sporazum do novembra

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta