Kultura     | 26.02.2020. 15:00 |

Predstavljena Monografija Općine Centar Sarajevo

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Nakon višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja kulturno-historijskih i ostalih relevantnih podataka danas je u Sarajevu predstavljena  Monografija Općine Centar s autorskim potpisom istaknutog bosanskohercegovačkog novinara Vlastimira Mijovića. 

U obraćanju autor je kazao da nije bilo lako za dvije godine, koliko je trajao čitav proces, uopšte odrediti šta je to što zavređuje da uđe u monografiju.

- U prvom redu to su ljudi, vijećnici, koji su permanentno doprinosili da ovaj dio grada, ova općina napreduje kroz sve ove periode, da se osjeti da je ovaj dio grada izgleda ljepše, bolje, funkcionalnije, da se u njemu i nešto novo napravi, a i da to što imamo, biserno lijepo da se sačuva. Išli smo u širinu, od muzike, sporta, kulture, arhitekture,  zadravstva, svega onog što čini život čovjeka - kazao je Mijović.

Recenzent Šefko Hodžić navodi da je Monografija podjeljena u 20 poglavlja sa više od 180 priča.

- Prva dva poglavlja posvećena su državi BiH i Gradu Sarajevu, a preostala Općini Centar. Tako se u ovoj Monografiji na određen način nalaze dvije male monografije, jedna naše države, a druga našeg Sarajeva. Monografija je pisana lijepim, jednostavnim stilom,  prema  principu da je "riječima tijesno, a mislima prostrano".  Gotovo sve su to kratke priče nabijene zanimljivim detaljima koji im daju čar i dušu. Na tako malo prostora opisana je BiH kroz razne epohe, izdvojeni najvažniji događaji i ličnosti, njene najpoznatije znamenitosti - od stećaka kao najautentičnijih simbola, do raznih kulturnih, historijskih, turističkih, vjerskih objekata i svetilišta, pa do gradova i drugih naselja kao 'živih spomenika' - kazao je Hodžić.

Drugi recenzent Mustafa Resić naglasio je da knjiga ilustrativno sjedoči da su država BiH, Grad Sarajevo i Općina Centar mjesta istinskih heroja kreativnih graditelja, velikih dobrotora i humanista.

- Monografija govori o uspostavi Sarajeva na političkoj mapi svijeta nakon velikih svjetskih događaja - Sarajevskog atentata 1914. i Zimskih olimpijskih igara 1984. Snažna atifašistička svijest, vječni duh multikulture, otvorenost prema svijetu i solidarnost sa ljudima i narodima u nevolji vjerodostojno su predstavljeni u ovom djelu - rekao je Resić.

U predgovoru načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić napisao je da je cilj izrade Monografije bio istražiti i predočiti građanima našu bogatu baštinu, kao i rad i ulogu te lokalne zajednice u svakodnevnom životu njenih stanovnika, time i spriječiti da dragocjene historijske činjenice padnu u zaborav.

- Tako je ona sada trajni podsjetnik na stvaranje i razvoj centralne sarajevske općine. Također, Monografija može poslužititi kao dobra osnova za daljnja istraživanja bogate historije ove lokalne zajednice, kao i Grada Sarajeva. Jer, kao što je Općina Centar neodvojivi dio Sarajeva tako je i ova Monografija Općine Centar dobrim dijelom i monografija Grada Sarajeva. Monografija obuhvaća raznovrsne aspekte našeg grada. Ona daje jasnu sliku i precizne podatke o geografskom položaju, bogatom kulturno-historijskom naslijeđu, kao i strateškom djelovanju Općine Centar unutar Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine - napisao je  Ajnadžić u predgovoru.

On je izrazio veliku zahvalnost  pojedincima  i organizacijama koji su bili aktivni sudionici društvenih procesa te jedinice lokalne samouprave.

Monografija je štampana u tiražu od 500 primjeraka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'