Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 10:48 |

Komisija za budžet i finansije jučer nije prihvatila izmjene Zakona o plaćama

FENA Saopćenje

Poštovani korisnici,

U vezi sa izvještajem sa sjednice Komisije za budžet i finansije, održanoj jučer nenamjernom pogreškom u izvještaju Fene navedeno je kako je sjednici prisustvao zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Jasmin Pilica.

Tačna informacija glasi da je sjednici prisustvovao zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Ranko Krsman.

Molimo da uvažite ovu nenamjernu pogrešku emitovanu u izvještaju Fene sa navedenog događaja.

U prilogu ispravna verzija izvještaja!

 

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su jučer na sjednici podržati izmjene Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama kojima se trebalo urediti isplata svih naknada.

Izmjene su predložili poslanici Naše stranke Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, a kako je obrazloženo intencija je bila da se sve naknade koje se isplaćuju uvedu u zakon, a ne da o njima odlučuje komisija.

Marinković Lepić pojasnila je na sjednici da čak 18 članova Zakona regulira pitanja naknada, ali komisije i dalje reguliraju isplate nekih naknada.

S druge strane, ocjena predlagača je i da je potrebno ukinuti paušale, za koje kažu da su previsoki te da je BiH druga po visini paušala u zemljama regije. Više paušale ima Slovenija koja ima i veći životni standard, a i u toj zemlji potrebno je dokumentirati za šta su ta sredstva utrošena.

Članica Komisije Marinković-Lepić je iznijela i podatak da bi se ovim prijedlogom napravile uštede u iznosu od oko dva miliona KM.

Na sjednici Komisije nije usvojen Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje strategijama na nivou BiH", a zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Ranko Krsman upozorio je da je zbog nedonošenja određenih strategija BiH izgubila značajna sredstva.

Cilj revizije je bio da se utvrdi da li institucije poštuju sistem izrade strategija te da se ukaže da bez efikasnog upravljanja strategijama postoji otežano ispunjenje jasno definiranih ciljeva BiH.

Prihvaćen je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Aktivnosti institucija BiH u procesu donošenja pravilnika o unutrašnjim organizacijama", a upravo ti pravilnici su ključni za postizanje efikasnosti sistema, kažu iz Ureda za reviziju.

- Pravilnicima se regulira planiranje, ljudski resursi, zapošljavanje, razvoj, sistem nagrađivanja i mnoge druge stvari - pojasnio je Krsman, zbog čega su i date preporuke u smislu potrebe donošenja pravilnika.

Marinković-Lepić je upitala da li je neko snosio posljedice jer nešto nije urađeno ili nisu ispoštovani rokovi, te da li neko procjenjuje potrebu za novim zapošljavanjima, ali je Krsman podsjetio da Ured nadgleda rad institucija, ali da su druge institucije nadležne za eventualno sankcioniranje.

Članovi Komisije prihvatili su Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2017. godinu u kojem su navedene 22 najznačajnije preporuke koje se tiču zapošljavanja, javnih nabavki, interne finansijske kontrole, kapitalnih ulaganja, neusklađeno pravilnika, reguliranju plata, smještaj institucija te neangažiranih kreditnih sredstva.

Date su ukupno za sve institucije 573 preporuke, a utvrđivanjem stepena realizacije iz 2016. godine 60 posto preporuka je realizirano ili je u toku realizacije i uglavnom su u pitanju jednostavnije preporuke, a zabrinjava stepen realizacije preporuka koje zahtijevaju angažman više institucija.

Komisija je odlučila da će o Godišnjem izvještaju za 2018. godinu raspravljati u dva dijela i to o institucijama koje su dobile pozitivno mišljenje, a da će biti organizirano saslušanje predstavnika šest institucija koje su dobile mišljenje s rezervom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo