Svijet     | 26.02.2020. 12:13 |

Njemački ustavni sud proglasio neustavnim ograničenja na eutanaziju

FENA Internet

BERLIN, 26. februara (FENA) - Njemački najviši sud presudio je u srijedu da je zakon iz 2015. godine koji zabranjuje asistirano samoubistvo neustavan.

Sudac Saveznog ustavnog suda Andreas Vosskuhle izjavio je da presuda o zabrani eutanazije krši pravo građana da izaberu način vlastite smrti ograničavanjem njihove sposobnosti da traže pomoć treće strane, prenosi novinska agencija dpa.

Zakon iz 2015. godine dopustio je asistirano samoubistvo „iz altruističkih motiva“, ali zabranjuje ljudima da ponude to nekome „u poslovnom maniru“, i predviđa kaznu do tri godine zatvora. Zakon ima za cilj suzbijanje aktivnosti onih koji učestvuju u asistiranom samoubistvu.

Aktivno pomaganje - kada se na fizički način  pacijentu oduzme život na njegovu molbu  - zabranjeno je u Njemačkoj, ali je pasivna pomoć, kao što je davanje smrtonosnih medikamenata, zakonska siva zona.

To pitanje posebno je osjetljiva tema u zemlji u kojoj je eutanazija posljednji put bila dio  javne politike koju su koristili nacisti kako bi ubili više od 200.000 ljudi s fizičkim i mentalnim hendikepom.

Zakon iz 2015. nastoji da suzi broj prijedloga zakonske regulative koja je dobila podršku većine stranaka. Četiri prijedloga o kojima se tada raspravljalo bila su u obimu od potpunog dopuštanja te prakse,  sve dok se ona ne obavlja za profit, do skoro potpune zabrane

Sada će biti na njemačkoj vladi da li da ponovo pokrene debatu ili da radi na mjerama u skladu s današnjom presudom, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu