Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 13:00 |

Stanje sigurnosti na području Federacije BiH zadovoljavajuće - FUP

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - Stanje sigurnosti na području Federacije BiH može se ocijeniti zadovoljavajućim, s tim da je migrantska kriza i dalje jedna od neizostavnih prioriteta sigurnosnih agencija i drugih mjerodavnih institucija u Bosni i Hercegovini, zaključak je dvodnevne policijske konferencije održane u Ljubuškom.

U Ljubuškom je 25. i 26. veljače održan redoviti sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara, odnosno ravnatelja županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Prema statističkim podacima županijskih ministarstva unutarnjih poslova i podacima FUP-a, u 2019. godini zabilježeno je smanjenje broja izvršenih kaznenih djela za 195 (pad od 1,21 posto), smanjenje broja prometnih nesreća za 1.722 (pad od 6,64 posto), kao i smanjenje broja napada na ovlaštene službene osobe za 15 (pad od 16,3 posto), dok je povećan broj registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 418 (porast od 2,80 posto).

Migrantska kriza

Kada je u pitanju migrantska kriza, iz FUP-a navode kako je priljevom velikog broja migranata na području Federacije Bosne i Hercegovine došlo do narušavanja sigurnosne situacije, koje se ogleda u povećanom broju kaznenih djela počinjenih od migranata, i to razbojništava, teških krađa, krađa, oštećenja tuđe stvari, ugrožavanja sigurnosti na štetu građana, kao i narušavanja javnog reda i mira, napada na policijske službenike, oštećenja tuđe stvari, masovnih tuča, nasilničkog ponašanja.

Migranti nerijetko koriste određene slabosti sistema, pa su nakon izvršenja kaznenih djela i privođenja uglavnom davali lažne identitete koje je teško provjeriti s obzirom da se provjere obavljaju isključivo posredstvom zemalja iz kojih dolaze, a isti uglavnom navode da dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom, kao što su Irak, Sirija i Afganistan.

- Navedeno predstavlja evidentan problem za policijske agencije s obzirom da se utvrđivanje identiteta izvršitelja kaznenih djela migranata obavlja uglavnom na osnovu njihovog osobnog iskaza, daktiloskopiranja, te na osnovu DNK u slučaju izvršenja težih kaznenih djela - istaknuo je zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman.

Zaključci konferencije

Nakon diskusija i analiza po svim pitanjima iz domene policijskog rada, usvojeni su sljedeći zaključci:

Kada je u pitanju problematika vezana za migrantsku krizu, u 2020. godini može doći do narušavanja sigurnosne situacije na određenim područjima Federacije Bosni i Hercegovini, ako mjerodavne institucije blagovremeno ne poduzmu adekvatne mjere i radnje u pogledu ulaska migranata s istoka u BiH, jer postoji vjerojatnoća da će se početkom proljeća i dolaskom ljepšeg vremena priljev migranata ponovo povećati.

BiH kao potpisnica Sporazuma o uspostavi sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužiteljstava u BiH, po pitanju migracija kao i drugih kaznenih djela, Federalna uprava policije i županijska ministarstva unutarnjih poslova nastavit će s međusobnom kontinuiranom suradnjom, suradnjom s ostalim agencijama za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, kao i mjerodavnim tužiteljstvima i sudovima, naročito u pogledu razmjene podataka, provjere i utvrđivanja identiteta te drugim zakonom propisanim aktivnostima.

Vezano za Sporazum o uređivanju međusobnih odnosa, prava i obaveza Federalne uprave policije i županijskih ministarstava unutarnjih poslova, a u vezi uspostave i održavanja informacijskog sustava za elektronsku razmjenu podataka iz evidencija policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, u narednom razdoblju poduzet će se aktivnosti koje se odnose na unaprjeđenje, razvoj i održavanje sustava u pogledu angažiranja vanjskog suradnika koji će preuzeti navedene poslove, a čije troškove će snositi svi potpisnici sporazuma na temelju odredbi kojima je definirana navedena oblast. S tim u vezi, Federalna uprava policije preuzela je obavezu da do narednog sastanka prikupi svu potrebnu dokumentaciju na pripremi i provedbi kompletne procedure oko angažiranja vanjskog suradnika s obzirom da se server nalazi u zgradi Federalne uprave policije.

Sudionici sastanka izrazili su zabrinutost s obzirom da je u posljednje vrijeme primjetan trend negativnog ocjenjivanja policijskih komesara, što uvelike utječe na učinkovitost rada i nestabilnosti policijskog organa u obavljanju primarnih zadataka u očuvanju sigurnosti.

Vezano za nepopunjenost upražnjenih radnih mjesta i nedostatak stručnog kadra u pojedinim županijskim ministarstvima unutarnjih poslova, potrebno je pokrenuti inicijativu prema ministrima navedenih ministarstava i mjerodavnim vladama, u cilju što skorijeg donošenja adekvatnih zaključaka u pogledu raspisivanja natječajnih procedura.

U konačnici donesen je zaključak da će se u narednom razdoblju intenzivirati i jačati suradnja između Federalne uprave policije i županijskih ministarstava unutarnjih poslova po svim linijama u oblastima rada navedenih institucija, u smislu održavanja redovitih sastanaka, razmjene informacija te provedbe zajedničkih aktivnosti, navodi se u priopćenju za javnost Federalne uprave policije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Iako se bilježi stalni porast broja dolazaka, migranti se sve kraće zadržavaju u BiH

Stanje sigurnosti na području HBŽ-a zadovoljavajuće

Laketa i Hurtić razgovarali o migrantskoj situacija u BiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana