Kultura     | 26.02.2020. 13:41 |

U povodu 1. marta "Ja, Bosanac" u Cazinu i Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, popularna komedija „Ja, Bosanac“ igrat će u Sarajevu i Cazinu.

Kako je najavljeno iz druženja "Filter", u petak, 28. februara, u Centru kulture i mladih, popularnoj Jelićevoj, Sarajlije će moći gledati sedmo sarajevsko izvođenje ove predstave o "posljednjem bosanskom bogumilu i njegovoj ženi Evropljanki Ćevljanovićki" i njihovoj borbi za malo mjesta pod bosanskim suncem.

Grad Cazin i gradonačelnik Nermin Ogrešević će omogućiti svojim građanima da ovu predstavu gledaju po prvi put kao poklon za državni praznik, i to u utorak, 3. marta, u Kulturnom centru Cazin.

„Ja, Bosanac“ je komedija iz komediografskog pera Indire Kučuk-Sorguč, o identitetu bosanskog čovjeka, njegovom konstantnom traženju i lutanju od kako je došao na ovaj svijet u zemlju trokuta i tronacionalnosti ali i zemlju koja geografski sliči srcu – Bosnu i Hercegovinu. Na tom mukotrpnom putu pronalaženja sebe on se opire svemu što je za njega novotarija, što njegov um ne može da shvati i što mu rascjepljuje ionako podvojenu ličnost.

Od premijere do danas odigrana je 27  puta i izaziva sjajne reakcije i kod kuće i u susjednoj Hrvatskoj. Predstava je posebno dobro primljena u Zagrebu gdje je u kratkom periodu odigrana pet puta u Histrionskom domu pred prepunim salama. 

Ulogu Bosanca tumači glumac mlađe generacije, komičar Aldin Tucić, koji igra i Bosančevu majku Šerifu, kao i široki raspon likova koje možemo prepoznati sa današnje političke i estradne scene. Njegovu suprugu Rasemu, Evropljanku Ćevljanovićku, koja svira klavir i pjeva, tumači Negra Čičić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promovirana knjiga 'Ja, Bosanac' autora Aleksandra Kneževića

'Ja, Bosanac' ponovo pred sarajevskom publikom

Komedija 'Ja, Bosanac' po prvi put u Tuzli i Kladnju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana