Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 14:12 |

Obilježena 16. obljetnica pogibije makedonskog predsjednika

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - Na Matića brdu kod Mostara u srijedu je obilježena 16. obljetnica pada zrakoplova u kojem je život izgubio makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

Izaslanstvo Sjeverne Makedonije predvodio je ministar za dijasporu Edmond Ademi, dok je vijenac uime Vijeća ministara BiH položio zamjenik ministrice za vanjske poslove Josip Brkić.

Ministar Ademi u svom je obraćanju istaknu da je Trajkovski ostavio dubok trag ne samo u makedonskom društvu, već i u cijeloj regiji.

- Danas, 16 godina nakon tragedije, a vjerujem i narednih godina, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, ali i regija sjećaju se velikog čovjeka i njegovih djela - poručio je Ademi.

Josip Brkić dodao je kako je Trajkovski dao veliki doprinos na poboljšanju odnosa zemalja regije.

- Borio se za bolje razumijevanje među državama u regiji i drago mi je što se njegova vizija realizira, što je Sjeverna Makedonija pred otvaranjem pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Nadam se da će pristupni pregovori uskoro biti otvoreni i da će taj čin imati pozitivne učinke na našu zemlji i cijelu regiju - izjavio je Brkić.

Cvijeće na spomenik stradalima položili su i predstavnici Federacije BiH i Grada Mostara.

Zrakoplov makedonske vlade srušio se 26. veljače 2004. godine na području sela Rotimlja nadomak Mostara. Osim Trajkovskog u nesreći su stradali savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zaposlenik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Oni su tog dana trebali sudjelovati na međunarodnoj investicijskoj konferenciji u Mostaru.

Povjerenstvo za ispitivanje uzroka nesreće zaključila je da su nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uvjeti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom