Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 15:11 |

Sporazum o praksi studenata žurnalistike u Feni te još 29 medija i institucija

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 26. februara (FENA) – Fakultet političkih nauka u Sarajevu danas je potpisao sporazume sa Federalnom novinskom agencijem te još 29 drugih medija i institucija iz Bosne i Hercegovine u okviru kojih će studenti žurnalistike imati priliku pohađati praksu.

Dekan fakulteta Sead Turčalo poručio je da je ovo sistemski način rješavanja prakse studenata.

- Smatramo da je to izuzetno bitno za studente, nastavnike, ali i medijske kuće. Pokušali smo kroz sporazume da odgovornost za obrazovanje novinara prebacimo na sve nas u cjelini – rekao je Turčalo. Smatra da će sve strane, studenti, mediji i fakultet, imati koristi od ovog projekta.

Šefica Odsjeka za komunikologiju Lejla Turčilo izrazila je zadovoljstvo jer je prepoznat interes Odsjeka žurnalistike da studenti tokom školovanja imaju praksu u medijima.

- Pored teorijskog znanja koje pružamo na fakultetu, vrlo je važno je da studenti dobiju konkretne vještine i osjete rad u praksi na konkretnim aktivnostima u poslovnom životu - rekla je Turčilo.

Podsjetila je da Fakultet političkih nauka na Odsjeku žurnalistike pokreće dva usmjerenja, klasično novinarstvo i odnose s javnošću.

- U tom kontekstu nam je još dragocjenije što smo sklopili sporazume sa medijima - navela je Turčilo.

Studenti će imati priliku, ukoliko se odluče za to, raditi praksu i u Federalnoj novinskoj agenciji (FENA).

Urednik DESK-a Fene Emir Felić je istakao da Fena rado učestvuje u ovom i sličnim projektama, kada je u pitanju praktična edukacija studenata i mladih.

Felić je sugerirao studentima budućim novinarima da prate kretanja na tržištu rada kada su pitanju mediji i njihove potrebe te posebno ukazao na značaj da tokom prakse pokušaju doći do stručnih i praktičnih saznanja, iskustava i specijalizacije kada je u pitanju izvještavanje iz oblasti ekonomije, usmjeravajući se na konkretne sektore kao što su finansije, berze, turizam, ekologija, ali i izvještavanje u vanrednim okolnostima i kriznim situacijama.

Posebno je naglasio kako će oni koji izaberu da praksu obavljaju u Feni, pored praktične obuke u izradi svih multimedijalnih sadržaja, imati priliku da prate pripreme i održavanje najvećeg medijskog događaja ove godine u Bosni i Hercegovini godišnje konferencije Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) u aprilu u Sarajevu čiji je Fena domaćin.

Fena je jedina novinska agencija iz BiH punopravni član od 2017. te asocijacije 32 agencije osnovane 1956. godine u Strazburu.

Konferencija u Sarajevu će osim izlaganja i prezentacija o najnovijim trendovima u agencijskom novinarstvu biti prilika i za promociju Sarajeva i BiH, kao turističko-kulturološki brendiranih destinacija u Evropi i svijetu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Partija demokratskog progresa i Partija ujedinjenih penzionera potpisale sporazum o saradnji

PSOTC - Održan temeljni kurs o upravljanju medijima u operacijama podrške miru (VIDEO)

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu