Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 14:48 |

Dom zdravlja Goražde obustavio vakcinaciju djece i sistematske preglede

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. februara (FENA) - U Domu zdravlja "dr. Isak Samokovlija“ Goražde poduzet je niz mjera kojima se smanjuje mogućnost širenja koronavirusa, ukoliko se pojavi - potvrdio je direktor ove zdravstvene ustanove dr. Edin Čengić.

Po njegovim riječima, ove mjere nisu isključivo inicirane eventualnom pojavom koronavirusa.

- Mjere su proistekle iz evidentnog povećanja broja slučajeva oboljelih od sezonske gripe koja je već u toku i naravno mogućnosti da dođe do pojave koronavirusa i kod nas. U skladu s tim već od jučer smo obustavili vakcinaciju sve djece do daljnjeg, kao i sistematske preglede za upis u školu kako zdrava djeca ne bi dolazila u naše prostorije i došla u opasnost da se inficiraju, a da bi ujedno rasteretili i naše resurse - pojasnio je dr. Čengić.

Dodao je da su poduzete i druge radnje s ciljem smanjenja i mogućnosti širenja infekcije među pacijentima.

-Od danas smo uveli i poseban režim sa febrilinim pacijentima koji se jave s visokom temperaturom gdje će svi oni biti obavezni da, ako već nemaju masku kojom će zaštititi i smanjiti rizik da prenesu na druge pacijente infekciju, bit će im od strane osoblja Doma zdravlja obezbjeđena maska koju će morati da nose tokom cijelog boravka u ovoj ustanovi. Takođe, odredit će se posebna mjesta za čekanje, jer prema preporukama ti pacijenti moraju biti najmanje jedan metar udaljeni od ostalih pacijenata, tako da će biti vidno označena mjesta na kojim će oni sjediti, a koje je na potpuno drugoj strani čekaonice ili čak u drugoj prostoriji, jer su čekaonice male u svim našim ambulantama - precizirao je dr. Čengić.

Naglasio je da će svim febrilnim pacijentima nalazi uzimati u njihovim ambulantama, da mi se smanjio kontakt sa drugim pacijentima.

- Želimo da na minimum svedemo onoliko koliko se može i koliko je propisano, samo prenošenje virusa između pacijenata. To su mjere unutar službe, a takođe ćemo na kriznom štabu imenovati dva tima sačinjena od ljekara i dvije medicinske sestre koje biti isključivo zaduženi da se bave sumnjivim slučajevima koji su došli iz ugroženih područja i koji prema preporukama moraju biti pod pasivnim nadzorom odnosno u izolaciji - kazao je direktor Doma zdravlja "dr. Isak Samokovlija“ Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Dom zdravlja Mostar otvara Zrakoplovno-medicinski centar

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom