Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 15:16 |

Performansom i sadnjom drveća u Goraždu obilježen Dan ružičastih majica

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. februara (FENA) - Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja - dan ružičastih majica, danas je obilježen i u osnovnim i srednjim školama u Goraždu.

Vijeće učenika srednjih škola Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u saradnji s pokretom mladih "Vrijedni pažnje" kroz razgovore o temi vršnjačkog nasilja te sadnjom drveća prijateljstva uz slogan "Potaknimo jedni druge na rast" ukazali su na ovaj problem i značaj prevencije te poslali poruku protiv vršnjačkog nasilja.

Zanimljivim performansom na platou Gradske dvorane "Mirsad Hurić" ukazali su na značaj obilježavanja ovog datuma koji simboliziraju ružičaste majice.

- Dan ružičastih majica koji se obilježava kao Međunarodni dan prevencije protiv vršnjačkog nasilja prilika je prilika da ukažemo na problem koji je veoma prisutan u našem društvu i da smo mi kao mlade osobe to prepoznali. Mladi misle da znaju puno ali tek kada se uđe u dubinu tog problema vidi se koliko tek treba da se radi, govori i riješava - kazala je članica Vijeća učenika Srednje tehničke škole "Hasib Hadžović" Ema Tutić.

Naglasila je da je su ovaj dan mladi posadili drveće prijateljstva u dvorištima svih srednjih škola te ukazali da vršnjačko nasilje nije samo ono koje se dešava u školama i na ulici.

- Ovo je veoma značajno za nas iz razloga što je vršnjačko nasilje veoma prisutno kod nas, ali se to i prikriva jer oni koji ga trpe nemaju hrabrosti da to i kažu. Ovdje smo da ih ohrabrimo da to i kažu i da se borimo da se to ne dešava.  Bitna je činjenica da se u svijetu tri posto učenika izjasnilo da nosi hladno oružje u školu što znači da je nasilje u školama jako zastupljeno, ali tu je i sajber nasilje, nasilje na ulicama i u drugim vidovima. Zato je važno da danas ukažemo i na značaj prevencije i drago mi je da se ovakvi skupovi održavaju u još više od 20 gradova u BiH koji su digli svoj glas protiv vršnjačkog nasilja - kazao je predstavnik organizacije "Vrijedni pažnje" Hamza Žuga.

Dan ružičastih majica obilježen je i u goraždanskim osnovnim školama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu