Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 16:27 |

Sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana nezavisnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je danas  svečanu sjednicu povodom 1. marta,  Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kojoj su  osim vijećnika i rukovodstva Općine prisustvovali predstavnici boračkih i udruženja civilnih žrtava rata, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci Armije i MUP-a RBiH, predstavnici drugih nivoa vlasti, preduzeća i ustanova, mjesnih zajednica, nevladinih udruženja, saopćilae je Služba za informisanje Općine Centar.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić koja je otvorila sjednicu naglasila je da je 1. mart jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, jer se većina njenih građana opredijelila za budućnost BiH kao suverene i nezavisne države.

O periodu i historijskim dešavanjima koji su prethodili referendumu i sticanju nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao neposredni akter tih dešavanja govorio je Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, koji je u tom svojstvu obavljao i funkciju člana ratnog Predsjedništva RBiH.

Lazović je istakao da je 1. mart 1992. godine datum  koji budi emocije, evocira mnoga sjećanja. Dan  kada su se građani BiH opredijelili da žele nezavisnu državu ravnopravnih naroda i građana.

- Danas, nažalost, nemamo onu Bosnu i Hercegovinu iz referendumskog pitanja. Ona je, nažalost, danas samo cjelovita. Sačuvan je okvir, ali je sadržaj tog okvira haotičan. Sjene neostvarenih ratnih ciljeva još uvijek lebde nad BiH. Multietnička struktura Bosne i Hercegovine je tokom proteklog rata branila Bosnu i Hercegovinu i za takvu BiH su ginuli naši borci. Bosna i Hercegovina je danas duboko podijeljena i kao društvo i kao država - kazao je Lazović dodavši da je bez obzira na sve uvjeren da cjelovita BiH ima svoju budućnost.

Svečanom skupu se obratio i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić. Uz čestitke za Dan nezavisnosti BiH načelnik je rekao da je 1. mart 1992. godine datum trajno upisan u povijesti naše domovine kao jedan od najsudbonosnijih trenutaka kada su građani na održanom referendumu odlučili da žele nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

- Na nama je da, prije svega dijalogom, uredimo Bosnu i Hercegovinu po mjeri kako to njeni stanovnici i zaslužuju. Onakvoj gdje je svaki čovjek jednak, sa visokim stepenom vladavine prava, sigurnosti, ali i mogućnosti napretka. To je moja Bosna i Hercegovina i danas se za takvu borim. Od te borbe neću odustati - kazao je,  između ostalog, Ajnadžić.

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo oko 64,31 posto građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44 posto.

Održavanje referenduma za nezavisnost preporučila je Arbitražna komisija međunarodne konferencije o Jugoslaviji.

Na osnovu rezultata referenduma Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala BiH kao nezavisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo