Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 16:50 |

Za bržu realizaciju 'Programa reformi BiH' formiran tim predstavnika MO i OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Implementacija obaveza Ministarstva odbrane BiH koje proizilaze iz dokumenta „Program reformi Bosne i Hercegovine,“ prihvaćenog od Političkog komiteta NATO-a u januaru 2020. godine, bila je tema Treće sjednice Stručnog kolegija Ministarstva odbrane BiH, koja je danas održana.

Pomoćnik ministra odbrane za politiku i planove Adem Spahić izvijestio je o dosadašnjem stepenu implementacije Pregleda odbrane, što je jedan od primarnih zadataka iz „Program reformi BiH“, nakon čega je tokom rasprave naglašen značaj implementacije ovog dokumenta.

Tokom rasprave istaknuto je da kroz taj program Ministarstvo odbrane ima obavezu da individualno provede 72 zadatka, a u saradnji s drugim ministarstvima i agencijama ukupno 12 zadataka.

- To treba učiniti uz puno i dosljedno poštivanje zakona i propisa i drugih mjerama koje će dovesti do jačanja integriteta institucija odbrane - istakao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

U cilju što brže realizacije „Programa reformi BiH“ formiran je tim koji čine predstavnici MO i OSBiH, sa zadatkom izrade Plana implementacije dokumenta „Program reformi BiH“ iz nadležnosti MO i OSBiH.

Sjednicom je predsjedavao ministar odbrane BiH Sifet Podžić, a bili su prisutni najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH, među kojima i zamjenici ministra odbrane Mijo Krešić i Mirko Okolić, načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalmajorima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez s ambasadorom Reinertsenom o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i Norveške

Ambasador UK u BiH Julian Reilly u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Podžić primio novoimenovanog veleposlanika Republike Indonezije u BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana