Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 13:02 |

'Stazom bosanskih vitezova' u Blagaju se obilježava Dan neovisnosti BiH

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 27. veljače (FENA) - "Stazom bosanskih vitezova" naziv je manifestacije kojom će u subotu, 29. veljače, u Blagaju biti obilježen Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, priopćeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Mostaru.

Dom kulture Blagaj organizator je manifestacije u okviru koje će građani, učenici mostarskih škola i konjanici-vitezovi prodefilirati blagajskim Starim gradom, dok je u središnjem dijelu svečanosti planiran teatarski sadržaj i predavanje prof. dr. Envera Imamovića.

- Okupljanje omladine i građana predviđeno je ispred šehidskog turbeta u Blagaju u 10 sati, odakle će se kolona kretati prema Starom gradu Blagaj. Nešto kasnije prema istom mjestu krenut će defile konjanika - izjavio je ravnatelj Doma kulture Blagaj Saudin Guja.

Središnji program manifestacije počet će intoniranjem himne i podizanjem zastave te kratkim umjetničkim performansom nakon čega slijedi sat povijesti Envera Imamovića, koji je svoj znanstveni rad posvetio istraživanju Blagaja.

- Ono zbog čega smo se na jedan drugačiji način odlučili obilježiti Dan neovisnosti BiH prvenstveno je zbog djece i omladine koja su u današnje vrijeme preko društvenih mreža izložena najezdi kojekakvih agresivnih tumačenja, i povijesti, i svega drugog. Dakle, pokušavamo ih privoliti da se na jedan drugačiji način upoznaju sa stvarima - kazao je Guja.

Partneri manifestacije "Stazom bosanskih vitezova" mostarske su osnovne i srednje škole, Muzej Hercegovine Mostar, Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru i KUD Blagaj.

Ravnatelj Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan kazao je kako je manifestacija planirana kroz tri segmenta, od kojih je prvi kontinuitet države.

- Uzeli smo područje Starog grada Blagaja, kao srednjovjekovni dio naše povijesti, jer smo čak i u dokumentima našli spominjanje Blagaja, i to na 1. ožujka 1423. godine - kazao je Krhan na konferenciji za novinare.

Identitet države, dodao je, drugi je segment manifestacije s obzirom da je područje Starog grada Blagaja bilo sjedište titularne bosanske vlastele stoljećima.

- Treći je segment budućnost BiH, jer je cilj da se veliki broj omladine, studenata i građana upozna s kulturno-povijesnim dijelom Blagaja kao jednim biserom naše kulturne baštine i da taj mlađi naraštaj dobije lekciju iz povijesti - kazao je Krhan.

Organizatori su pozvali sve zainteresirane da im se pridruže u subotu i zajedno na Starom gradu Blagaj obilježe Dan neovisnosti BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'