Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 17:02 |

Suđenje Mujagi Ivazoviću okončano, izricanje presude zakazano za 6. mart

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Završnim riječima strana u postupku (optužbe i odbrane), danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Mujagi Ivazoviću koji se tereti za ubistvo (čl. 166/1 KZFBiH).

Zastupnica optužbe, kantonalna tužiteljica Maja Jovičić Breko smatra da su izvođenjem dokaza potvrđene inkriminacije (činjenični navodi) iz optužnice kojom se Ivazović, penzionisani policajac, tereti za ubistvo sina Semira hicima iz pištolja u stanu u sarajevskom naselju Saraj-Polje 29. aprila 2019. godine, te za nedozvoljeno držanje oružja.

Navela je kako je i optuženi sam priznao da je pucao s tri hica, podsjećajući na dinamiku dešavanja ‘kritične večeri’ kada je optuženi ušao u spavaću sobu gdje se zaključao, a njegov sin tijelom izbio vrata, nakon člega je optuženi ispod jastuka uzeo pištolj, ispalivši jedan hitac u sina.

Referirajući se na hronologiju dešavanje, navela je kako je Semir nakon ranjavanja krenuo u pravcu dnevnog boravka, te da je njegov otac prema njemu ispalio još jedan metak, te još jedan kada je Semir pobjegao u kuhinju.

Navela je, također, kako je Semir pokušao da pobjegne, te da je optuženi mogao pribjeći blažim rješenjima, uključujući prijetnju oružjem...

Usto, optuženi se tereti i da je, postupajući suprotno odredbi člana 10. stav 1. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije KS, bez odobrenja nadležnog organa, neovlašteno držao pištolj sa pripadajućim okvirom i municijom, odnosno za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja.

Tužiteljica Jovičić Breko predložila je da se optuženi osudi po zakonu te da Sud pritom ima u vidu olakšavajuće, ali i otežavajuće okolnosti.

Tezama optužbe usprotivio se branitelj optuženog, advokat Omar Mehmedbašić, navodeći kako je njegov branjenik prikazan kao da je 'plaćeni ubica', a da se u stvarnosti radi o časnom čovjeku koji se puno toga odricao da bi svojoj djeci i supruzi osigurao uvjete za dostojanstven život.

Kazao je kako Mujaga i njegova supruga nisu mogli očekivati batine od rođenog sina i da je njegov branjenik doživio emotivni slom, potom infarkt, te da nije imao namjeru da ubije vlastito dijete.

Podsjetio je kako je njegov branjenik u dobi od 68 godina spavao s pištoljem te da to dovoljno govori o stanju u kojem je živio, kao i o ponašanju njegovog sina.

Advokat Mehmedbašić je mišljenja da se u konkretnom slučaju radi o nužnoj odbrani te da nema govora o umišljaju, zatraživši izricanje oslobađajuće presude za svog branjenika.

Optuženi Mujaga Ivazović, vidno potresen, kroz suze je naveo kako je sve već rekao, te da mu je žao što Tužiteljstvo ne razumije kako se sve izdešavalo.

Tužiteljica je u nastavku zatražila produženje pritvora za optuženog, čemu se odbrana usprotivila, zatraživši njegovo puštanje iz pritvora i oslobađanje od troškova krivičnog postupka, a o čemu će se Sud naknadno izjasniti.

Prethodno su strane u postupku predočile dodatne dokaze koji su uloženi u sudski spis.

Branitelj Mehmedbašić je predočio ulaganje materijalnog dokaza odbrane na okolnosti da je ubijeni Semir ranije prekršajno kažnjavan za otimanje novca, a što, kako je naveo, pokazuje da je bio agresivan.

Radi se o prijavi za pokretanje prekršajnog postupka protiv Semira Ivazovića, službenoj zabilješki i Rješenju Općinskog suda Sarajevo kojim je on (Semir) proglašen odgovornim.

Tužiteljica je, istovremeno, predočila Informaciju Kantonalnog centra za socijalni rad i dopis PU Novi Grad na okolnosti da nije evidentirana prijava nasilja u porodici na štetu Mujage Ivazovića, odnosno da se on nije obraćao policiji zbog nasilja u porodici.

Na to je reagirao advokat optuženog, rekavši kako njegov branjenik nije prijavljivao nasilje u porodici zbog stida koji je osjećao, ustvrdivši kako se radi o irelevantnim dokaznim prijedlozima.

Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 6. marta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Selmin Ibrahimović osumnjičen za ubistvo u Lukavcu

Ubistvo u Lukavcu, osumnjičeni se predao

Tužilaštvo TK otkrilo identitet ubijene žene u Lipnici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu