Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 17:07 |

Bošnjaci stavili veto na zaključke NSRS o Ustavnom sudu BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26. februara (FENA) - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS stavio je veto na zaključke koje su poslanici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS usvojili 17. februara, nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu RS.

U zaključcima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Predsjednik bošnjačkog kluba Mihnet Okić rekao je Feni da su na današnjoj sjednici Kluba Bošnjaka pokrenuli postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na “Informaciju u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavanog suda BiH”, koja je razmatrana i usvojena na toj sjednici paralmenta RS.

Nakon veta Bošnjaka, sporni zaključci će biti na usaglašavanju na Vijeću naroda, a ukoliko ne bude dogovora na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS. 

Ako ni tada ne bude dogovora, konačnu riječ o vetu Bošnjaka na zaključke donijet će Ustavni sud RS.

U spornim zaključcima NSRS su obavezali predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu. 

Za zaključke, koji su prihvaćeni nakon cjelodnevne rasprave, glasala su 72 poslanika, protiv su bila dva, a sa isto toliko glasova usvojena je i "Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Delegati iz Kluba Bošnjačkog naroda razgovarali sa predstavnicima Sindikata radnika BHRT-a

Glavni odbor SDA poziva EUFOR da reaguje u skladu sa propisanim mandatom

Zaključci konferencije 'Medijske inovacije i trendovi'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo