Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 10:36 |

Talijani koji su pregledani u Mostaru nisu imali simptome koronavirusa

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 27. veljače (FENA) - Dvoje talijanskih državljana koji su u srijedu upućeni na preventivni pregled u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar nisu imali nikakve simptome zaraze koronavirusom i nastavili su svoje putovanje ka Sarajevu.

- Tijekom jučerašnjeg dana dvije 70-godišnje osobe upućene su s Graničnog prijelaza Bijača u našu kliniku pod sumnjom na koronavirusnu infekciju. Mi smo ih sustavno pregledali i utvrdili da nemaju nikakvih simptoma zaraze i oni su proslijeđeni dalje u Kanton Sarajevo gdje će provesti dva mjeseca kod svoje rodbine i tamo će se nastaviti praćenje i zdravstveni nadzor tih osoba - izjavio je prof. dr. sc. Jurica Arapović s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar za Radio dobre vibracije.

Po njegovim riječima Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije trenutno ima evidentirano 16 osoba koje su zadnjih dana došle iz Italije i one se nalaze u samoizolaciji.

- Preporuka je svim osoba koje se ovih dana vrate iz Italije da se svom liječniku ili epidemiologu jave telefonski, kako se ne bi opteretili kapaciteti zdravstvenih ustanova s obzirom da je aktualna epidemija gripe. Te osobe stavljaju se pod zdravstveni nadzor i samoizolaciju, uz ograničeno kretanje. To je preporuka Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Federacije BiH – kazao je Arapović.

Ponovio je kako za sada u Bosni i Hercegovini nema niti jednog registriranog slučaja zaraze koronavirusom te da nema nikakvog razloga za paniku.

- Strah je na neki način razumljiv s obzirom da je kornoavirus udarna vijest na svim svjetskim medijima. Međutim, nema razloga za paniku, iako treba biti oprezan - poručio je doktor Arapović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

SKB Mostar: Povećan broj prijema bolesnika s respiratornim infekcijama

Vlada ŽZH: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 230.000,00 KM

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana