Ekonomija     | 27.02.2020. 11:18 |

Direktoru Zenicatransa Darminu Terziću sutra istječe i otkazni rok nakon ostavke

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 27. februara (FENA) – Javno komunalno preduzeće Zenicatrans-prevoz putnika sutra ostaje i bez direktora, jer direktor Darmin Terzić definitivno odlazi iz tog preduzeća - potvrdio je Terzić u izjavi za Fenu.

Navodi da je još 30. januara ove godine podnio ostavku pa mu u subotu, 29. februara zvanično istječe i obavezni otkazni rok od 30 dana.

-Sutra će mi zvanično biti zadnji radni dan, ali kako je subota neradni dan, razduženje ćemo obaviti u utorak, jer je i ponedjeljak zbog praznika neradni dan - kaže Terzić, koji je poziciju direktora u tom preduzeću preuzeo 29. aprila prošle godine.

Dodaje kako mu je Nadzorni odbor Zenicatransa nudio produženje ugovora u ulozi v.d. direktora, ali ističe kako o tome ne želi razmišljati dok Gradsko vijeće Zenice ne usvoji budžet za 2020. godinu.

To bi se trebalo desiti sutra, jer je za 14 sati zakasana sjednica Gradskog vijeća. Za to bi preduzeće trebala biti namijenjena pomoć u iznosu od miliona KM.

-U stvari, ne želim razmišljati o ostanku dok se ne vidi da li će u budžetu biti predviđena sredstva za oporavak preduzeća, odnosno da li će od odobrenih sredstava biti moguće plaćati i tekuće obaveze ili će biti namijenjene samo za plaće - kaže Terzić.

Podsjeća da su radnici tog preduzeća zadnji novac dobili samo pola plaće za oktobar mjesec prošle godine pa se samo za plaće radnika duguje 730.000 KM.     

Radnici tog preduzeća su, zbog nedostatka novca za gorivo i plaćanje tekućih troškova, 31. decembra prošle godine blokirali Autobusku stanicu te je početkom godine držali u blokadi 41 dan.

Stanica je deblokirana, autobusi ulaze na perone i preuzimaju putnike, ali se u njenoj biletarnici još ne prodaju karte za prigradski i međunarodni saobraćaj. Gradska uprava, koja je 2018. godine zbog duga tog preduzeća izuzela Autobusku stanicu u svoje vlasništvo, nedavno je nakon provedenog javnog poziva, po riječima gradonačelnika Fuada Kasumovića, stanicu dodijelila na privremeno upravljanje kompaniji Prevoz putnika Zavidovići.

Terzić, međutim, napominje da takvo rješenje, odnosno obavijest iz Gradske uprave, oni u Zenicatransu još nisu dobili. Prevoz putnika Zavidovića, sa zeničkim preduzećem Babić Biss-toursom, zadnjih 1,5 mjesec obavlja i usluge javnog prijevoza na području grada Zenice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U okviru operativne akcije 'Zenicatrans' okončani pretresi na 11 lokacija

Sindikat Zenicatransa dobio sudski spor protiv Gradske uprave Zenica

Bešić: Gradsko vijeće Zenica je nastojalo pomoći Zenicatransu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo