Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 16:19 |

Šest porodica u Istočnom Novom Sarajevu dobilo ključeve novih stanova

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini, šest porodica raseljenih osoba i povratnika u općini Istočno Novo Sarajevo trajno je riješilo stambeno pitanje.

Svečana dodjela ključeva stanarima koji useljavaju u nove stanove upriličena je danas ispred novoizgrađene zgrade u Istočnom Novom Sarajevu.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović je tom prilikom zahvalio šefu delegacije Evropske unije u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH ambasadoru Johannu Sattleru na iskazanom interesovanju za provođenje Regionalnog stambenog programa u BiH, kao i na prisustvu današnjem događaju.

- Hvala vam što Evropska unija kao najveći donator Regionalnog stambenog programa, kontinuirano prati i pruža podršku zajedničkim naporima da riješimo stambeno pitanje za najugroženije kategorije interno raseljenih osoba - kazao je Mahmutović.

Dodao je da su zahvaljujući donatorskoj pomoći, a tu su brojni donatori poput vlada Sjedinjenih američkih država, Njemačke, Norveške, Švicarske, Turske, Italije, u posljednja dva i po mjeseca, zajedno sa predstavnicima donatora, jedinicama za implementaciju, i partnerima na ovom projektu, uručili ključeve 51 stana.

Mahmutović je naglasio da su mogućnost gradnje ove zgrade donatori odobrili naknadno, jer je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice kao Vodeća institucija u provođenju ovog projekta u BiH, ostvarilo uštede u podprojektu BiH3.

- Ova zgrada koštala je 400.000 KM, a na to treba dodati i kontribuciju općine koja je obezbijedila zemljište i svu potrebnu tehničku i administrativnu infrastrukturu. Osim ove, iz ušteda se grade još i zgrade u Prnjavoru i Tuzli koje su također završene, čekamo da se završi i administrativni dio kako bi korisici RSP-a i u ovim gradovima konačno dobili ključeve stanova. Osim toga, do kraja marta bit će završene i zgrade u Jajcu, Bijeljini, Banja Luci i Gradišci - kazao je Mahmutović.

Dodao je da je "za okončanje raseljenja neophodna je snažna saradnja unutar države, i između država porijekla i prihvata, kao i spremnost da se za sva otvorena pitanja pronađu pravična i održiva rješenja".

Svečanosti uručenja ključeva u Istočnom Novom Sarajevu, prisustvovali su, između ostalih i v.d. direktora Republičkog Sekretarijata za raseljene osobe i migracije Marko Aćić i načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, te predstavnici UNHCR-a i OSCE-a.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u BiH iznosi 75 miliona eura - do kraja trajanja programa biti će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike.

Do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica od kojih 1.100 kuća i 400 stanova. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je tokom perioda 2020-2022. godine.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH.

Evropska unija je najveći donator sa učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

BiH je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju pod-projekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljene osobe i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odbacilo medijske navode o obilježavanju Dana Roma

Vijeće Evrope dostavilo izvještaj o pristupu LGBTI osoba zdravstvenoj zaštiti u BiH

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije