Ekonomija     | 27.02.2020. 16:33 |

Nastavak provođenja reforme radnog zakonodavstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je da današnje usvajanje Nacrta zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca u Domu naroda Parlamenta FBiH predstavlja nastavak reforme radnog zakonodavstva radi unapređivanja prava na slobodno organizovanje i udruživanje u sindikate i udruženja poslodavaca, slobodu osnivanja i udruživanja u saveze i udruženja višeg nivoa, u vezi s pravom na kolektivno pregovaranje u skladu s praksom u okruženju i EU.

Dodaju da nacrt uređuje kriterije i postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, njihova ovlaštenja, postupak preispitivanja utvrđene reprezentativnosti i druga pitanja značajna za ovaj postupak, s pravom na kolektivno pregovaranje u svrhu unaprjeđivanja ekonomskih i socijalnih interesa.

Predviđeno je da reprezentativnost sindikata bude uređena na nivou poslodavca, kantona, FBiH, za područja oblasti djelatnosti, te struke i profesije, dok reprezentativnost udruženja poslodavaca može biti utvrđena na nivou Federacije BiH, kantona i za područje ili oblast djelatnosti.

Također, predviđeno je da reprezentativnost sindikata za oblast struke i profesije bude utvrđena kod poslodavca i na nivou kantona, čime je uvažen zahtjev određenih, već organizovanih sindikata, kao i sugestije kantonalnih skupština koje su date u tom pravcu.

- Usvajanjem ovog izrazito značajnog zakona, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kao i Vlada FBiH, uspješno nastavljaju temeljitu reformu iz oblasti radnog zakonodavstva - istakao je federalni ministar Vesko Drljača, saopćeno je iz tog ministarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Delić: Pripremljen tekst novog zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja

Reforma javne uprave Brčko distrikta: Najveći napredak postignut u javnim financijama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'