Stranačke aktivnosti     | 28.02.2020. 08:42 |

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

FENA Saopćenje

Načelnik Općine Novi Grad i vladajuća struktura u ovoj općini nastavljaju sa diskriminacijom općinskih vijećnika Naroda i Pravde, te konstantnim pokušajima otežavanja ili onemogućavanja komunikacije između građana i članova opozicionih političkih stranaka.

Nakon što su ranije zabranili korištenje Multimedijalne sale, za potrebe održavanja tribine Naroda i Pravde, na kojoj je bila planirana mogućnost da građani postave pitanja najvišim zvaničnicima Kantona Sarajevo, gradska administracija Novog Grada, na čelu sa načelnikom Efendićem, nastavlja sa praksom diskriminacije opozicionih vijećnika i političkih stranaka.

Vijećnici Naroda i Pravde Mirza Selimbegović i Toni Vukadin, koji u vijeću djeluju kao nezavisni klub, zatražili su korištenje općinskih prostorija za komunikaciju sa građanima sukladno važećem pravilniku Općine Novi Grad. Međutim, općinska administracija je taj zahtjev odbila uz opravdanje da važećim uputstvom predviđa da općinske prostorije koriste političke stranke koje participiraju Općinskom vijeću Novi Grad. No, iz prakse je jasno vidljivo i da općinska administracija prostorije ustupa drugim nezavisnim vijećnicima, koji su podobni vladajućoj garnituri u Novom Gradu.

„Načelnik Semir Efendić i općinska administracija kontinuirano nastoje da diskriminacijom zabrane sastanke vijećnika Naroda i Pravde sa građanima u općinskim prostorijama, te nastoje da onemoguće našu komunikaciju sa građanima. Općina Novi Grad ne pripada jednom čovjeku niti jednoj stranci, ona pripada svim građanima Novog Grada. Efendić se žali na nepoštivanje procedura i diskriminaciju prilikom unutarstranačkih izbora u SDA, a identične, čak i mnogo gore stvari, radi u općini u kojoj je načelnik“, kazao je Mirza Selimbegović, vijećnik Naroda i Pravde u Novom Gradu.

Iz Naroda i Pravde dalje navode kako ih opstrukcije neće spriječiti da aktivno komuniciraju sa građanima i da im idalje budu na usluzi.

„Općina je sada na neki način privatizirana od strane načelnika i uskog kruga ljudi oko njega. To se mora prekinuti, mi ćemo se nastaviti boriti da svi građani i sve političke stranke imaju jednaka prava i mogućnosti, nećemo pristati na ucjene i atmosferu straha, jasno znamo svoja prava i ne mislimo odustati od njih“, kazao je Selimbegović na kraju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana