Svijet     | 28.02.2020. 10:08 |

Jašarević: Epidemiju koronavirusa prati 'infodemija'

FENA Bisera Džidić

ŽENEVA, 28. februara (FENA) - Još smo zabrinuti povećanim znacima transmisije koranavirusa izvan Kine i pozivamo sve zemlje da hitno investiraju u pripravnost za suočavanje s novim slučajevima i da učine prioritetom zaštitu zdravstvenih radnika, pojedinaca koji su u riziku od bolesti i da bolje komuniciraju o rizicima transmisije na njihove građane, izjavio je za Fenu glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević.

Naglašava da WHO radi 24 sata dnevno s mrežom naučnika, kliničara, pratilaca širenja bolesti,  ekspertima u lancu snabdijevanja i partnerima iz javnog i privatnog sektora na koordinaciji reakcije na COVID-19, na raznim tehničkim poljima.

U kontekstu medijskog izvještavanja o koronavirusu, Jašarević kaže kako epidemiju bolesti COVID-19 i odgovore na nju prati masovna "infodemija" - preobilne informacije od kojih su neke istinite a neke ne - a što otežava ljudima da pronađu pouzdane izvore i smjernice kada se ukaže potreba za njima.

-WHO sarađuje s platformama društvenih mreža na limitiranju širenja dezinformacija- kaže Jašarević.

Ističe i da zdravstvene službe imaju dužnost da proaktivno osmisle i provedu procedure prevođenja kompleksnih zdravstvenih informacija u svakodnevni jezik i da ih prosljeđuju pacijentima i javnosti. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

WHO otkazao isporuku medicinskih potrepština sjevernoj Gazi zbog nesigurnih uslova

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'