Svijet     | 28.02.2020. 10:59 |

Rusija šalje dva ratna broda u sirijske vode

FENA Internet

MOSKVA, 28. februara (FENA) - Rusija je u petak saopćila da šalje dva ratna broda s krstarećim raketama u sirijske teritorijalne vode i optužila je Ankaru za pogibiju 33 turska vojnika u sirijskoj pokrajini Idlib prethodnog dana.

Pogibiju turskih vojnika u četvrtak i ranjavanje 32 ostala objavio je guverner turske pokrajine Hatay koja graniči sa Sirijom, čime je broj poginulih turskih vojnika u regiji porastao na 43 u ovom mjesecu.

Turska je poslala hiljade vojnika i teško naoružanje u Siriju, a turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio da će Ankara pokrenuti kopnenu ofanzivu punog obima kako bi odvratila sirijske snage ukoliko s ne povuku s turskih posmatračkih vojnih položaja u regiji.

Iako pokušavaju koordinirati svoje napore u Siriji, Rusija podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Turska podržava pobunjeničke snage koje se protive Assadu.

Reagujući na jučerašnje pogibije, visoki turski zvaničnik izjavio je u petak da Ankara neće više zaustavljati sirijske izbjeglice da se domognu Evrope. Turska je za pogibije okrivila zračne udare sirijskih vladinih snaga.

Novinska agencija RIA  u petak je navela saopćenje ruskog ministarstva odbrane da su turski vojnici, ipak,  pogođeni artiljerijskom vatrom sirijskih vladinih snaga koje su pokušale odvratiti ofanzivu pobunjeničkih snaga.

Agencija navodi riječi ministarstva da Ankara nije obavijestila Moskvu o prisustvu turskih vojnika u regiji pogođenoj granatiranjem uprkos redovnoj komunikaciji s ruskom vojskom.

Turski vojnici razmješteni su direktno uz antivladine pobunjenike, navodi agencija saopćenje ministarstva. Sudeći, međutim, po informaciji koju je pružila Turska, nije bilo turskih vojnika u regiji, dok Rusija tvrdi da turske snage „ne bi trebale biti tamo“.

Dok napetosti između Ankare i Damaska rastu, novinska agencija Interfax navela je saopćenje ruske Crnomorske flote da šalje dva ratna broda opremljena krstarećim raketama Kalibr u sirijske teritorijalne vode, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo